Rehn: Luottamus palaa euroalueelle - säästöjä jatkettava - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Rehn: Säästöjä jatkettava sekä velka- että velkojamaissa

Euroalue on joutunut kokemaan kovia, mutta tunnelin päässä on valoa, arvioi talouskomissaari Olli Rehn kolumnissaan talouslehti Financial Timesissa.

11.12.2012 13:58 | Päivitetty 11.12.2012 13:56

Komissaari Rehnin mukaan lyhyen ajan talousnäkymät ovat edelleen heikkoja, mutta toisaalta on merkkejä siitä, että luottamus on palaamassa.

Irlanti on palannut lainamarkkinoille ja Espanjaan virtasi syyskuussa enemmän pääomia kuin kulki ulos, ensimmäistä kertaa 15 kuukauteen. Italia myi äskettäin kymmenvuotista valtionlainaansa alhaisimmalla korolla sitten vuoden 2010, Rehn listaa.

Hänen mukaansa Italian lainakustannusten lasku juontuu pääministeri Mario Montin hallituksen kyvystä ”parantaa maan kilpailukykyä ja ajaa pitävällä pohjalla olevaa julkista taloutta”.

Italian lainakustannusten nousu Montin eroilmoituksen jälkeen muistuttaa näiden asioiden tärkeydestä.

– Tapahtunut edistys heijastaa tehtyjä tärkeitä päätöksiä sekä kansallisella että Euroopan tasolla. Nämä päätökset ovat alkaneet palauttaa luottamusta, tyynnyttää markkinoita ja rauhoittaa pelkoja euron romahduksesta, Rehn kirjoittaa.

Rehnin mukaan on kuitenkin tärkeää jatkaa talouksien tasapainottamista, sekä velkaantuneissa valtioissa että velkojamaissa. Komissio on kehottanut myös ylijäämistä nauttivia maita suorittamaan uudistuksia kotimaisten markkinoiden vahvistamiseksi.

Esimerkiksi Saksa voisi tehdä tämän avaamalla palvelumarkkinoitaan ja antamalla palkkojen nousta tuottavuuden paranemisen myötä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?