EKP:n ohjauskorko pysyi 0,75 %:ssa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EKP säilytti ohjauskoron ennallaan

Euroopan keskuspankki (EKP) piti keskeisen rahamarkkinoiden ohjauskorkonsa odotetusti ennallaan ennätyksellisen alhaalla eli 0,75 prosentissa neuvostonsa kokouksessa tänään.

6.12.2012 14:56 | Päivitetty 6.12.2012 15:00

EKP leikkasi korkoaan edellisen kerran heinäkuussa 0,25 prosenttiyksikköä. Uutistoimisto Bloombergin 61 ekonomistille suuntaamassa kyselyssä vain viisi ekonomistia odotti, että nyt olisi nähty uusi samansuuruinen koronlasku.

Odotukset uudesta pikaisesta koronlaskusta ovat laantuneet syksyn aikana. Bloombergin kyselyssä vain pieni osa ekonomisteista odottaa, että korkoa laskettaisiin lähikuukausina.

Ekonomistit huomauttavat samalla, että korko on jo niin alhaalla, että sen lisäleikkauksella olisi enää vain symbolista merkitystä.

Nordean pääekonomisti Roger Wessman arvioi alkuviikosta Taloussanomille, että EKP:n ensi vuosi riippuu siitä, miten koko eurokriisi kehittyy.

– Rahahanat tulevat varmasti pysymään löysinä koko ensi vuoden, Wessman sanoi.

Markkinoiden tunnelmat ratkaisevat paljon.

– Nyt näyttää kohtuullisen lupaavalta. Sijoittajien raha on palautunut Espanjan ja Italian lainamarkkinoille. EKP:n tukilupaus on riittänyt rauhoittamaan markkinoita.

EKP päätti syyskuussa, että pankki alkaa ostaa euroalueen kriisimaiden joukkovelkakirjalainoja jälkimarkkinoilta, kunhan maat ovat ensin pyytäneet apua ja sitoutuneet säästöihin ja muihin talouden tervehdyttämistoimiin. Lainaostojen tavoitteena olisi painaa kriisimaiden lainakorkoja alaspäin ja helpottaa niiden rahoituksen hankintaa.

Pääjohtaja Mario Draghi perusteli historiallista päätöstä sillä, että euroalue ei toimi enää rahapoliittisena kokonaisuutena maiden välisten korkoerojen levennyttyä varsin suuriksi. EKP:n tukilupaus rauhoitti markkinoita, ja syksy onkin lainamarkkinoilla ollut kohtuullisen rauhallinen.

Eurotaloustaantumassa

Pääjohtaja Draghi tulee toimittajien tentattavaksi tuttuun tapaan iltapäivän lehdistötilaisuudessa Frankfurtissa. Kiintoisaa on erityisesti hänen arvionsa taantumaan ajautuneen euroalueen talousnäkymistä.

EU:n tilastovirasto Eurostat julkisti tänään tarkistetut luvut euromaiden yhteenlasketun kansantuotteen kehityksestä heinä-syyskuussa. Kansantuote supistui 0,1 prosenttia huhti-kesäkuusta ja 0,6 prosenttia viime vuoden vertailujaksosta. Huhti-kesäkuussa vastaavat luvut olivat -0,2 ja -0,4 prosenttia.

Kansantuote on nyt supistunut kaksi peräkkäistä neljännestä edelliseen neljännekseen verrattuna, joten taantuman määritelmä täyttyy.

Talousjärjestö OECD arvioi marraskuun lopulla julkistamassaan ennusteessa, että euroalueen talous supistuu 0,4 prosenttia tänä vuonna. Ensi vuonaakin talous jää vielä 0,1 prosenttia miinukselle. Vasta vuonna 2014 euroalue yltää noin puolentoista prosentin kasvuun, järjestö ennustaa.

Taloustaantumasta huolimatta euroalueen inflaatio on pysytellyt sitkeästi pitkään EKP:n noin kahden prosentin tavoitteen yläpuolella. Marraskuussa tosin tapahtui selvempi liikahdus alaspäin. Inflaatio eli kuluttajahintojen vuosinousu hidastui EU:n tilastoviraston Eurostatin ennakkoarvion mukaan viime kuussa 2,2 prosenttiin lokakuun 2,5 prosentista.

Draghi on arvioinut, että inflaatio painuu alle keskuspankin tavoitekaton ensi vuoden kuluessa, vaikka tänä vuonna pysytäänkin vielä kahden prosentin yläpuolella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?