"Varainsiirtoverolla on vain pieni vaikutus" - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

OPKK ja Hypo eri mieltä loppuvuoden asuntokaupasta

Ensi vuoden alussa tapahtuvalla varainsiirtoveron nostolla ei ole toistaiseksi ollut kuin pieni vaikutus uusien asuntojen kauppaan, kertoo OP-Pohjola. Aikaisemmin tänään Hypoteekkiyhdistys arvioi lähes päinvastaista.

5.12.2012 14:05 | Päivitetty 5.12.2012 14:08

Varainsiirtovero nousee vuoden alusta 1,6 prosentista 2,0 prosenttiin.

OP-Kiinteistökeskusten (OPKK) välittäjille tehdyn kyselyn mukaan 73 prosenttia välittäjistä katsoi, ettei veromuutos ole piristänyt asuntokauppaa. Noin 14 prosenttia välittäjistä oli kuitenkin huomannut veromuutoksen vaikuttaneen markkinoihin. Kysely tehtiin marraskuun viimeisellä viikolla.

Aikaisemmin tänään asuntolainapankki Hypoteekkiyhdistys arvioi lähes päinvastaista. Hypon mukaan asuntomarkkinoilla on ollut loppuvuonna nousupiikki ja yksi syy tähän on varainsiirtovero.

OPKK sanoo, että selvimmin veromuutoksen vaikutus näkyy kohteissa, jossa velkaosuus on suuri. Lisäksi 13 prosenttia välittäjistä kertoi, että uudiskauppa on vilkastunut, mutta he eivät tienneet varmasti, oliko syynä veromuutos vai jokin muu syy.

Myyntiajat pidentyneet 

OPKK:n välittäjien mukaan asuntokauppa on käynyt marraskuussa viime vuoden tahtiin. Myyntiajoissa on ollut vain vähäisiä muutoksia.

Kerrostaloasunnon keskimääräinen myyntiaika oli marraskuun lopussa 67 vuorokautta ja omakotitalon 114 vuorokautta, kun viime vuonna vastaavaan aikaan myyntiaika kerrostaloissa oli 65 vuorokautta ja omakotitaloissa 109 vuorokautta.

– Uskon, että kaupankäynti säilyy lähikuukausina melko hyvänä. Suurin epävarmuustekijä on edelleen työpaikkojen säilyminen, sanoo OP-Pohjolan kiinteistövälitysjohtaja Kenneth Sandberg.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?