Norja sijoittaa 11 miljardia dollaria USA:n kiinteistömarkkinoille - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Norja sijoittaa 11 miljardia dollaria USA:n kiinteistömarkkinoille

Öljyrahojen paisuttama Norjan valtion valtaisa rahasto haluaa hajauttaa riskejään ja päätti sijoittaa amerikkalaisiin kiinteistöihin.

1.12.2012 10:05 | Päivitetty 1.12.2012 10:06

Norjan valtion itsenäinen sijoitusrahasto lähtee Yhdysvaltojen kiinteistömarkkinoille 11 miljardin dollarin eli noin 8,5 miljardin euron sijoituksilla.

Norjan valtiovarainministeriön hallinnoima 660 miljardin dollarin rahasto on maailman suurin, ja sen sijoituksista viisi prosenttia on määrä tehdä kiinteistömarkkinoille.

Siitä kolmasosa eli 1,7 prosenttia rahaston kokonaispääomasta on määrä sijoittaa Yhdysvaltoihin, rahastoa hoitavan Norges Bank Investment Managementin johtaja Yngve Slyngstad sanoi uutistoimisto Bloombergille.

Epävakaa taloustilanne on saanut valtioiden omistamat sijoitusrahastot hajauttamaan riskejään. Pääasiallinen keino on sijoittaa muihinkin arvopapereihin kuin osakkeisiin ja joukkovelkakirjoihin. Esimerkiksi kiinalaiset sijoitusrahastot ovat jo aiemmin sijoittaneet Yhdysvaltojen kiinteistöalalle.

Norjan sijoitusrahasto aikoo keskittyä konservatiivisiin kiinteistösijoituksiin kuten suurin kaupunkeihin rakennettaviin toimistotaloihin sekä ostoskeskuksiin, Slyngstad sanoi. Rahastolla on jo ennestään kiinteistösijoituksia Lontoossa, Pariisissa, Frankfurtissa, Berliinissä, Zürichissä ja Britannian Sheffieldissä.

Norjan sijoitusrahaston varallisuus on peräisin maan laajan öljy- ja maakaasuteollisuuden verotuksesta. Kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä rahaston sijoitusten tuotto oli 4,7 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?