Asuntolainakorko on nyt alhaisempi kuin koskaan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Historiallinen hetki – asuntolainan hinta ennätysalhainen

Suomalaisten asuntolainojen keskikorko laski viime kuussa alhaisemmaksi kuin koskaan tilastohistoriassa.

30.11.2012 18:01 | Päivitetty 30.11.2012 17:44

Suomalaisten asuntolainojen korko on nyt alhaisemmillaan yli 20 vuoteen. Suomen Pankin tänään julkistamien tilastojen mukaan asuntolainojen keskikorko laski lokakuussa 1,75 prosenttiin, joka oli 0,08 prosenttiyksikköä alhaisempi kuin syyskuussa.

Myös uusien asuntolainojen keskikorko painui viime kuussa ennätysalhaiseksi. Lokakuussa nostettujen uusien asuntolainojen keskikorko alentui 0,01 prosenttiyksikköä 1,81 prosenttiin.

Kummatkin korot olivat lokakuussa matalampia kuin koskaan tilastohistoriassa, sanoo Danske Bankin eli entisen Sampo Pankin ekonomisti Juhana Brotherus.

– Asuntovelallisen kissanpäivät jatkuvat yhä edelleen, Brotherus sanoo.

Suomen Pankki alkoi tilastoida asuntolainakorkoja nykyisen käytännön mukaan vuonna 2003. Danske Bank on puolestaan seurannut korkokehitystä vuodesta 1989, jolloin pankkien kilpailua vapautettiin.

Asuntolainojen korot ovat Suomessa matalalla myös, jos niitä vertaa Euroopan keskuspankin koko euroaluetta koskeviin syyskuun tilastoihin.

– Jos jossain on hyvä olla asuntovelallinen, se on Suomessa, Brotherus sanoo.

Asuntolainojen ennätysalhaisen keskikoron takana on lainojen viitekorkoina käytettävien markkinakorkojen lasku.

Euribor-korkoja painaa puolestaan Euroopan keskuspankin matala ohjauskorko ja löysä rahapolitiikka. Suosittu viitekorko, 12 kuukauden euribor, laski tänään 0,574 prosenttiin.

Suomen Pankin tilastosta näkee, että viitekorkojen lasku peittoaa pankkien viime aikojen lainamarginaalien rajut nostot.

OP-Pohjolan pääjohtaja Reijo Karhinen ennusti eilen, että marginaalit kohoavat kahteen prosenttiin ensi vuonna. Vuonna 2008 lainaa pystyi saamaan vain 0,3 prosentin marginaalilla.

Ennätysalhainen korko voi helliä asuntovelallista vielä jonkin aikaa. Brotherus odottaa, että asuntolainakorkojen lasku lähtee taittumaan.

– Viitekoroissa ei ole laskuvaraa, ja EKP on odotuskannalla, hän arvioi.

Rajua korkojen nousua ei kuitenkaan ole odotettavissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?