OP-Pohjolan Heiskanen: Kreikka-sopimuksella saadaan lykättyä päätöksiä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

OP-Pohjolan Heiskanen: Kreikka-sopimuksella voitetaan aikaa

Euroryhmän viime yönä saavuttama sovinto Kreikan tukemisesta ei juuri sisältänyt yllätyksiä markkinoille, arvioi OP-Pohjolan pääekonomisti Reijo Heiskanen.

27.11.2012 12:33 | Päivitetty 27.11.2012 12:26

– Annetaan hieman periksi Kreikalle, kuitenkin niissä puitteissa, mistä on aikaisemmin sovittu. Se on sitä, mitä keväällä odotettiin, että tulee tapahtumaan, sanoo Reijo Heiskanen Taloussanomille.

Koska euroryhmän päätökset olivat odotettuja, Heiskasen mukaan markkinoilla ei ole odotettavissa voimakkaita reaktioita niihin.

Ainoa epävarmuustekijä on hänen mukaansa lainojen takaisinosto-ohjelma, jonka onnistumisesta ei vielä ole takeita. Nyt syntyneellä sopimuksella Kreikka saa ostaa valtion velkakirjoja takaisin yksityisiltä sijoittajilta alhaisemmalla hinnalla.

– Sopimuksessa lasketaan aika paljon tämän takaisinosto-ohjelman varaan. Askarruttaa, kuinka se onnistuu. Se on auki oleva kysymys tällä hetkellä.

Ongelmatpysyvät

Heiskanen uskoo, että viimeöisellä sopimuksella on tarkoitus lähinnä voittaa aikaa. Kreikan ongelmat sillä tuskin ratkeavat.

– Tällä saadaan lykättyä päätöksiä ja Kreikka-asia pysymään poissa agendalta taas jonkun aikaa. Mikäli jotain yllättävää onnenpotkua ei tule, edessä kuitenkin tulee olemaan se, että Kreikan on hyvin vaikea päästä maaliin, joka tässä on määritelty.

Heiskasen mukaan onnistumiselle on olemassa vain "teoreettinen skenaario". Todennäköistä on, että asiaan joudutaan palaamaan muutaman vuoden päästä, mahdollisesti vuonna 2015. Silloin velkoja jouduttaisiin järjestelemään muiden kuin yksityisten sijoittajien osalta.

– Tämä on vaikea tilanne. Tässä on poliittisia, juridisia ja muita ongelmia, ja yhtälön ratkaiseminen tässä vaiheessa on vaikeaa. Ainoa vaihtoehto käytännössä on, että pyöritetään palloa eteenpäin ja toivotaan, että asiat ratkeaisivat ajan myötä myönteisempään suuntaan, Heiskanen arvioi euroryhmän päätöstä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?