Keskuskauppakamari haluaa vähentää osavuosikatsauksia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Keskuskauppakamari: Neljännesraportointia karsittava

Neljännesvuosikatsausten pakollisuus poistettava Keskuskauppakamarin mukaan pörssiyhtiöiden osavuosikatsausten tahtia olisi harvennettava. EU:ssa harkitaan parhaillaan neljännesraportoinnin muuttamista vapaaehtoiseksi.

27.11.2012 11:16 | Päivitetty 27.11.2012 11:13

Kolmen kuukauden välein tapahtuva raportointi on Keskuskauppakamarin mukaan erityisesti pienemmille listayhtiöille raskasta ja kallista puuhaa. Harvennettu raportointiväli keventäisi hallinnollista taakkaa.

EU:ssa on vireillä avoimuusdirektiivin muutos. Sen myötä yhtiöt voisivat valita niille sopivan raportointivälin eikä kolmen kuukauden välein tapahtuva raportointi olisi enää pakollista.

Keskuskauppakamarin mukaan nykyistä harvempi raportointi ei olisi sijoittajille ongelmallinen, koska pörssiyhtiöllä olisi edelleen velvollisuus antaa tarvittaessa positiivinen tai negatiivinen tulosvaroitus.

– Tulosvaroitukset varmistavat tiedonsaannin, mikäli yhtiön tilanteessa tapahtuu muutoksia, sanoo Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa tiedotteessa.

Hänen mukaansa harvennettu raportointi saattaisi myös lisätä analyytikkojen kiinnostusta pieniin listayhtiöihin, kun tietoa ei tulisi liian usein.

Suuryhtiöt todennäköisesti antaisivat jatkossakin osavuosikatsaukset kolmen kuukauden välein ainakin niin kauan, kun se on kansainvälinen käytäntö ja sijoittajien toive.

Myös Ruotsissa asiasta on keskusteltu vilkkaasti.

– Suomen on kiirehdittävä muutoksen toteuttamista, jotta yhtiöt vapautuvat tarpeettomista kustannuksista. Monille yhtiöille riittävä raportointiväli on puolivuotisraportti tai yhtiön niin valitessa neljän kuukauden välein tapahtuva. Ylisääntelyn purku on ehdottoman tärkeää. Hallinnollisen taakan keventyessä tapahtuu yrityksissä myös kustannussäästöjä, sanoo Linnainmaa.

Keskuskauppakamari on ajanut muutosta viime vuosikymmenen lopusta lähtien sekä Euroopan että Suomen tasolla, sillä kukin raportointikerta maksaa pienelle listayhtiölle 50 000–60 000 euroa.

Tämä on yhtiöille raskasta, eikä pörssilistautumiseen ole vuosiin ollut kiinnostusta. Keskuskauppakamarin mukaan raportoinnin aiheuttama byrokratia ja kustannukset ovat yksi pörssilistautumisen este.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?