Euroryhmä pääsi sopuun Kreikan tukemisesta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Euroryhmä sopuun: Kreikalle tukea ja helpommat ehdot

Euroalueen valtiovarainministerit pääsivät vihdoin sovintoon Kreikan tukemisesta kokouksessaan Brysselissä maanantain ja tiistain välisenä yönä. Seuraava, 34,4 miljardin euron tukierä päätettiin maksaa Kreikalle viimeistään 13. joulukuuta.

Euroryhmän puheenjohtaja Jean-Claude Juncker uskoo, että päätökset tuovat Kreikan julkisen velan takaisin kestävälle polulle.­

27.11.2012 7:35 | Päivitetty 27.11.2012 8:43

Lisäksi euroryhmä sopi, että Kreikan tukilainojen korkoja leikataan, korkojen perimistä lykätään kymmenellä vuodella ja maksuaikaa pidennetään. Kreikka saa myös ostaa valtion velkakirjoja takaisin yksityisiltä sijoittajilta alhaisemmalla hinnalla.

Euroryhmän lausunnon mukaan Eurooppa on vihdoin löytänyt oikean tavan tukea velkakriisistä kärsivää maata kolmen vuoden epäonnistuneiden yritysten jälkeen.

Esimerkiksi aikaisemmin Kreikalle luvattu kaikkiaan 240 miljardin euron tukilaina ja laajat yksityisten velkojen leikkaukset eivät ole saaneet maan taloutta raiteilleen.

– Tämä on ollut hyvin vaikea sopimus. Kaikki tänään tehdyt päätökset tuovat Kreikan julkisen velan takaisin kestävälle polulle, sanoi euroryhmän puheenjohtaja ja Luxemburgin pääministeri Jean-Claude Juncker.

Toimenpiteiden tavoitteena on kutistaa Kreikan julkinen velka 124:een prosenttiin bruttokansatuotteesta vuoteen 2020 mennessä ja edelleen "selvästi alle" 110 prosenttiin vuoteen 2022 mennessä.

IMF ja EKPtyytyväisiä

Myös Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde ja Euroopan keskuspankin EKP:n pääjohtaja Mario Draghi kertoivat olevansa tyytyväisiä päätöksiin.

Lagarden mukaan IMF:n vaatimukset ovat täyttyneet, Kreikka on toteuttanut sitoumuksensa ja samalla tavalla euromaat ovat sitoutuneet toimenpiteisiin, joilla Kreikan velkataakkaa helpotetaan.

– Meillä ei ole mitään aikomuksia vetäytyä [Kreikan tukiohjelmasta], Lagarde vakuutti.

– Se [nyt syntynyt sopimus] vähentää täysin varmasti epävarmuutta ja vahvistaa luottamusta Eurooppaan ja Kreikkaan, sanoi puolestaan Draghi.

Maanantaina iltapäivällä alkanut euroryhmän kokous venyi lähes 13-tuntiseksi. Kyseessä oli jo kolmas Kreikkaa käsittelevä kokous tässä kuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?