Lähteet: EKP hautoo uusia jippoja Kreikan helpottamiseksi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lähteet: EKP hautoo uusia jippoja Kreikan auttamiseksi

Euroopan keskuspankki pohtii uusia keinoja Kreikan tukemiseksi. Suunnitelmien mukaan keskuspankki helpottaisi Kreikan velkataakkaa säästämällä sijoitussalkuissaan olevia Kreikan velkapapereita.

26.11.2012 21:32 | Päivitetty 26.11.2012 21:34

Asiasta kertoo kolme nimetöntä lähdettä uutistoimisto Bloombergille.

Euroalueen kansalliset keskuspankit, kuten Suomen Pankki, pitävät Kreikan lainapapereita sijoitussalkuissaan. Keskuspankit sopivat viime helmikuussa antavansa mahdolliset voitot takaisin Kreikalle. Normaalisti ne jaettaisiin keskuspankkien kesken.

Lähteiden mukaan sopimuksesta keskustellaan nyt uudestaan, ja EKP harkitsee nyt muun muassa antavansa Kreikan valtiolle mahdollisuuden pidentää tai ostaa velkaansa takaisin.

Erään lähteen mukaan keskuspankkien sijoitussalkuissa on varoja 10-15 miljardia euroa. Kreikka kuitenkin säästäisi lähteen mukaan merkittävästi vähemmän kuin salkkujen arvo on.

EKP ei ole kommentoinut asiaa.

Suunnitelma on kiistanalainen, koska EKP:ta voitaisiin syyttää valtion rahoittamisesta. Esimerkiksi Saksan Bundesbank on jo kritisoinut EKP:n uutta velkakirjojen osto-ohjelmaa riskiksi pankin itsenäisyydelle ja uskottavuudelle.

Laina-aikojen pidennys vähentäisi Kreikan välitöntä lainatarvetta. Takaisinostosuunnitelmassa Kreikka todennäköisesti ostaisi lainapapereitaan takaisin alhaisemmalla arvolla kuin niiden nimellisarvo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?