Avoin kirje käännöstyön tekijöille ja ostajille - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kääntämistä sydämellä?

Kuvituskuva
Julkaistu: 23.11.2012 7:14, Päivitetty 22.11.2012 12:53

MTV3:n strategia markkinajohtajuuden säilyttämisestä sisältää tiukkana taktisena vetona käännösvauhdin tuplaamisen. Yhtiön kesällä aloittanut toimitusjohtaja uskoo väkensä tekevän töitä “suurella sydämellä, ammattitaidolla ja kovalla tahdonvoimalla”.

Tämä on avoin kirje MTV3:n palveluksesta lokakuun alussa kansainväliselle Broadcast Text Internationalille ulkoistetuille kääntäjille, joilta edellytetään nyt entisen työn tekemistä tuplavauhdilla entistä pienempää palkkaa vastaan.

Te tappelette tilannetta vastaan joukkoirtisanomisin ja hakusaarroin, mutta jos yhtiö todellakin haluaa puolittaa käännöskustannuksensa, se tekee sen. Onhan se yhtiön teknologiajohtaja Risto Koivulan mukaan olennaista, jotta yhtiön asema markkinajohtajana säilyy.

MTV3:n kesällä aloittanut uusi toimitusjohtaja Heikki Rotko – ihan mukava mies sinänsä – kuvailee nimityksen jälkeen yhtiön nettisivuilla julkaistussa haastattelussa yhtiön henkilökuntaa näin:

"Se on yksinkertaisesti niin, että meillä täytyy olla parhaat ihmiset, jotka tekevät tätä suurella sydämellä, ammattitaidolla ja kovalla tahdonvoimalla."

Hyvät kääntäjät, te olette nyt suurella sydämellä työskentelevien suomalaisten etulinjassa. Tai siis melkein. Me freelancer-toimittajat olemme olleet siellä jo jonkin aikaa.

Suurella sydämellä työskentely tarkoittaa sitä, että silkasta rakkaudesta alaanne kohtaan, te teette työtänne entistä vähemmällä. Te uskotte vielä, että se on tärkeää. Te muistuttatte kansalle, että lapset oppivat lukemaan telkkariteksteistä ja siksi tekstien laatu on tärkeää.

Vaikka sydän on olennainen elin hengissä pysymisen kannalta, te huomaatte pian, ettei pelkällä sydämellä elä. Ei journalisti, ei kääntäjä, ei kukaan.

Ammattitaitoiseksi yrittäjäksi

Te olette ammattitaitoisia ja ammatistanne ylpeitä kääntäjiä. Kun suurella sydämellä ei saa voita leivän päälle, niin te huomaatte, että kääntämisen taito on vain puolet ammattitaitoanne.

Toivottavasti ette kielistä kinnostuneita koululaisina nukkuneet matematiikan tunneilla, sillä nyt sen alkeet tulevat kovaan tarpeeseen. Käännöskykyjen sijasta ammattitaitonne peruspilarina on tulevaisuudessa yrittämisen taito.

Se edellyttää yksinkertaisia laskutoimituksia: jos käännösvauhti kaksinkertaistuu ja tuntipalkan on pysyttävä järkevänä, niin laatua on laskettava. Ei pidä enää lähteä selvittämään, mitä jokin outo fraasi tai tekninen ilmaus tarkoittaa, vaan laittaa tekstiin vain jotakin sinne päin.

Halvalla saa huonoa. Ostin äskettäin yhdellä punnalla lukulasit eikä niitä myyvä kauppa edes yrittänyt väittää niitä hyviksi. Kyllä kauppias olisi osannut laittaa hyllylleen kalliimmat ja paremmat lasit, mutta hänen bisneksensä on myydä huonoa tavaraa halvalla.

MTV3 maksaa tulevaisuudessa vain halvoista lukulaseista, ei optikkokäynneistä. Yrittäjinä te teette pienimmällä mahdollisimmalla työpanoksella isoimman mahdollisen tuloksen. Teette huonointa laatua, mikä vielä menee kaupaksi.

Me freelancer-toimittajatkin teemme vain sellaisia juttuja, jotka syntyvät helposti. Syvään penkomiseen tai epävarmojen vinkkien seuraamiseen lähdemme vain aniharvoin, sillä silloin joudumme elämään pelkällä sydämellä.

Kielen ja tuloksen ristiriita

Te kääntäjät taistelette oikean ja arvokkaan asian puolesta, kun uskotte suomen kieleen. Se ei kuitenkaan MTV3:n mielestä ole olennainen asia yhtiön markkinajohtajuuden säilyttämisessä. Olennaista on kustannusjahti.

Kielen ylläpito on vuosikausien ja kokonaisten sukupolvien työ. Yritykset mittaavat tuloksiaan neljännesvuosittain ja vuosittain, niiden johtajillakin on maksimissaan viiden vuoden tähtäin. Sitten odottavat jo uudet kuviot.

Hyvä suomen kieli voi olla uskomaton kilpailuvaltti, mutta sen tulokset eivät näy yhden, kahden eivätkä viidenkään vuoden päästä. Suomen suurimpia aikakauslehtiä on kuitenkin Aku Ankka, joka on vaalinut suorastaan hersyvän hyvää suomea jo kymmeniä vuosia.

Ikävä kyllä, se ei taida kaivata palvelukseensa sataa hyvää kääntäjä-toimittajaa.

Tuoreimmat osastosta