Suomen Pankin johtajan vinkit asunnonostajalle - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomen Pankin johtajan vinkit asunnonostajalle

Lainakattouudistus mietityttää varsinkin monia ensiasunnon ostajia. Mistä puuttuva rahoitus asunnon ostoon? Suomen Pankin johtokunnan jäsen Seppo Honkapohja uskoo, että apua saadaan esimerkiksi vanhemmilta. Eniten hän kuitenkin painottaa etukäteissäästämistä.

23.11.2012 6:08 | Päivitetty 22.11.2012 15:40

Suomen Pankkia on pitkään huolettanut kansalaisten velkaantuminen. Kotitalouksien velanotto on jatkuvasti lisääntynyt, ja varsinkin isojen asuntolainojen osuus on kasvanut.

– Kuka tietää, mennäänkö nyt riskirajalla, mutta trendi on kuitenkin huolestuttava, sanoo Suomen Pankin johtokunnan jäsen Seppo Honkapohja Taloussanomille.

Ylivelkaantumisen taltuttamiseksi Antti Tanskasen johtama työryhmä esitti hiljattain tiukimmillaan 80 prosentin lainakattoa asuntolainoihin. Nykyisin pankit voivat myöntää asuntolainoja kokonaan ilman omarahoitusosuutta.

Lainakaton prosenttimäärästä päättäisi Finanssivalvonnan johtokunta.

– Se on väline, jolla hoidetaan rahoitusjärjestelmän vakautta ja ylivelkaantumista. Totta kai se kirpaisee kuluttajia, myöntää Honkapohja.

Pankinjohtajat ja pankkien etujärjestö Finanssialan keskusliitto (FK) ovat valitelleet, että lainakatto vaikeuttaisi merkittävästi ensiasunnon hankintaa.

Vanhemmilta apua

Honkapohja suuntaisi koko lainakattokeskustelun mieluummin siihen, että pankkijärjestelmässä voitaisiin miettiä etukäteissäästämisen edistämistä.

Valtion tukeman asuntosäästöpalkkiojärjestelmän (ASP) suosiokin oli aikanaan suuri.

– Ihmisillä on varmasti monenlaisia tapoja hankkia puuttuva rahoitus. Joillekin yksi keino saattaa olla vanhempien apu.

Lainakatto voi höllentyä taantumassa

Honkapohjan mukaan pitää kuitenkin muistaa, että lainakatto on vasta esitys. Vie aikansa, ennen kuin se tulee lakina voimaan. Lisäksi katto ei aina ole tiukimmillaan.

– Katon taso riippuu aikanaan siitä, mikä on taloudellinen tilanne. Jos on vaarana voimakas velkaantuminen ja kiinteistöhintojen nousu, katto asetetaan matalalle. Taantuman aikana vaikeassa tilanteessa sitä tultaisiin varmaankin helpottamaan.

Tärkeintä Honkapohjan mukaan on se, että jokainen kuluttaja katsoo huolellisesti omaa taloudenpitoaan ja miettii, mikä on mahdollista ja välttää liian suurta velkaantumista.

– Ja on syytä pitää mielessä, että jonain päivänä korkotaso alkaa nousta, ja silloinkin pitää selviytyä lainan korosta ja lyhennyksistä.

Honkapohjan ensimmäinen kausi Suomen Pankin johtokunnassa on päättymässä tämän vuoden lopussa. Hänet valittiin viime kuussa uudelle ensi vuonna alkavalle viisivuotiskaudelle.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?