EU-johtajat puivat budjettia huippukokouksessa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EU-johtajat käyvät taistelua budjetin rahoista

Tänään illalla Brysselissä alkaa ylimääräinen kaksipäiväinen Euroopan unionin huippukokous, jossa on määrä päättää unionin budjetista 2014-2020.

22.11.2012 7:20 | Päivitetty 22.11.2012 11:16

Tänään illalla Brysselissä alkaa ylimääräinen kaksipäiväinen Euroopan unionin huippukokous, jossa on määrä päättää unionin budjetista vuosille 2014–2020.

Eurooppa-neuvosto pyrkii pääsemään poliittiseen yhteisymmärrykseen EU:n monivuotisesta rahoituskehyksestä, jonka jälkeen sen on saatava myös EU-parlamentin hyväksyntä.

Suomen keskeisinä tavoitteina on hallituksen mukaan rahoituskehyksen kokonaistason pitäminen ”kurinalaisena” sekä maaseudun kehittämisrahoituksen ja Itä- ja Pohjois-Suomen erityismaksuaseman turvaaminen.

Kokouksen on kutsunut koolle EU:n presidentti Herman Van Rompuy. Hänen kompromissiehdotuksessaan seuraaville seitsenvuotiskaudelle on osoitettu rahaa 80 miljardia euroa vähemmän kuin komission ehdotuksessa.

Van Rompuy ehdottaa päätelmäluonnoksessaan rahoituskehyksen kokonaistasoksi kaikkiaan noin 1040 miljardia euroa.

Suomi kannattaa kokonaistasoa, joka on noin yhden prosentin osuus maksusitoumusmäärärahojen EU-maiden yhteenlasketusta bruttokansantulosta. Tämä vastaa valtioneuvoston tiedotteen mukaan komission ehdotukseen verrattuna noin 130 miljardia euroa matalampaa tasoa.

Suomen ehdottama kehyksen kokonaistaso olisi 988 miljardia euroa.

Suomen muita keskeisiä tavoitteita on säilyttää maaseudun kehittämisvaroissa nykyinen suhteellinen osuus tulevalla kehyskaudella tai mahdollisimman lähellä nykytasoa oleva euromääräinen taso.

Lisäksi koheesiopolitiikassa, eli erilaisissa aluetuissa, Suomi yrittää turvata Itä- ja Pohjois-Suomen aseman ja erityisesti harvaan asuttujen alueiden erityisrahoituksen.

Kokous alkaa tänään Van Rompuyn ja komission puheenjohtajan José Manuel Barroson kahdenvälisillä neuvotteluilla jäsenvaltioiden kanssa.

Jäsenmaissa on syviä näkemyseroja budjetin koosta ja painotuksista. Viimeksi marraskuun 13. päivänä budjettineuvottelut päättyivät umpikujaan. Van Rompuy on tällä kertaa varautunut jatkamaan kokousta sunnuntaihin asti sovun aikaansaamiseksi.

Suomesta kokoukseen osallistuvat pääministeri Jyrki Katainen (kok.) ja Eurooppa-ministeri Alexander Stubb (kok.).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?