Raamisopimus jokisen eväiksi, mitä uutta EK ja SAK? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Raamisopimus jokisen eväiksi, mitäs sitten EK ja SAK?

Palkansaajapuolella odotellaan huolestuneena, millaisia viestejä johtoaan uusivasta Etelärannasta tänään kantautuu. Myös SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly aikoo tiettävästi tänään tehdä uuden päänavauksen tuleviin palkkaneuvotteluihin.

22.11.2012 9:42 | Päivitetty 22.11.2012 12:00

Uusi toimitusjohtaja Jyri Häkämies ilmoitti illalla Ylelle melko odotetusti, että hän ei kannata raamisopimusta. Yhä vaikeutuva taloustilanne ja vanhat raamiskismat tekevät liittokohtaisen sopimisen tällä kierroksella erityisen vaikeaksi.

EK:n hallituksen tänään valittava puheenjohtaja Ilpo Kokkila ei ole vielä linjannut omaa kantaansa, mutta eivät uudet pomot vastakkaisilla puolilla voi seistä.

Raamikielteisyys on EK:n jäsenjärjestöissä, Teknologiateollisuudessa erityisesti, koko ajan muutoinkin kasvanut. Vanhan raamin kannattajista Paltan, Palvelualojen työnantajien työmarkkinajohtaja Harri Hietala on myös sittemmin siirtynyt sisäisiin lakiasiainjohtajan tehtäviin.

Vielä vuosi sitten syksyllä Häkämies elinkeinoministerinä vielä puolusti raamia, koska katsoi sen turvaavan talouden kilpailukyvyn ja estävän palkkakilpailua.

– Täyskäännösten täyskäännös on jo kertaalleen nähty, kun edeltäjä [Mikko] Pukkinen ilmoitti syksyllä, ettei EK varsinaisesti "sitoutunut" raamissa sovittuun kolmen päivän koulutukseen, vaikka oli itse sopimusta neuvottelemassa, hyväksymässä ja allekirjoittamassa, Tradenomiliiton toiminnanjohtaja Mika Varjonen sanoo.

– Toivottavasti uusi johto palauttaa keskeneräiset asiat sopimuspöytään.

EK:ta Varjonen moittii myös siitä, että maltilliset palkankorotukset eivät vaikuttaneet "edes voitollisten yritysten massairtisanomisiin".

Sen edestään löytää –Metalli ei unohda

Yhä vaikeutuva taloustilanne ja vanhat raamiskismat tekevät liittokohtaisen sopimisen tällä kierroksella erityisen vaikeaksi, kun "jääkausi alkaa tai pahenee", kuten eräät palkansaajapuolen työmarkkinapomot tulevaa neuvotteluasetelmaa kuvaavat.

Koulutusvapaakiista hiertää jatkuvasti työmarkkinaosapuolten välejä, ja vaikeuttaa entisestään tulevaa neuvottelukierrosta. Erityisesti Metalliliitto on suuttunut EK:lle asiasta, siksikin että myös hallitus tuki koulutuspäiviä verohelpotuksilla.

EK:n hallitus hylkäsi syyskuun alussa lakiluonnoksen koulutusvapaista, mitä palkansaajajärjestöt pitävät sopimusrikkomuksena.

Metalliliitto sanoo, että ilman koulutusvapaita se ei olisi hyväksynyt koko raamia, eikä raamia olisi ilman metallia. EK:ssa erityisesti Teknologiateollisuus karsastaa koulutusvapaita.

EK:n ehdottomuus koulutusvapaissa näyttää siltä, että EK:lla ei ole kiinnostusta pitää ovia auki keskitetyille neuvotteluille vaan jopa päinvastoin.

Metalli  käsitteli kiistaa viimeksi valtuustossaan tiistaina ja SAK tänään valtuustokokouksessaan.

– Ensimmäinen kysymys on se, että tehdyt sopimukset pitää panna täytäntöön, sanoo SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiainen.

Metalliliitto vaatii tänään omassa puheenvuorossaan EK:ta noudattamaan sopimusta, mutta jättää mahdollisista painostustoimista päättämisen SAK:lle, liiton puheenjohtaja Riku Aalto kertoi.

"Vahva EK-johtajaSAK:n etu"

SAK:n Tukiaisen mukaan Pukkisen heikko asema on voinut osaltaan helpottaa raamin polkemista. Häkämiehen yhteistyökykyjä on julkisuudessa kiitettykin yli puoluerajojen.

– Jos Häkämies jotain haluaa, häntä ei heitellä kuin Pukkista. On ay-liikkeenkin kannalta parempi, että on vahva johtaja toisella puolella, kuin että on johtaja, joka tekee sopimuksia, mutta niitä ei noudateta.

– Keskitetyllä mallilla on kyetty pitämään palkkakilpailukyky varsin hyvänä. Jos mennään hajautettuun liittokohtaiseen malliin, voi käydä niin, että kaikki ottavat irti minkä saavat, Tukiainen sanoo.

– Jos ratkaisuja ei synny ennen syksyä, neuvottelut vaikeutuvat entisestään. Vielä tänä vuonna palkansaajajärjestöillä on niin sanottu alkava riita, ja mikäli liittokierrokselle joudutaan lähtemään ilmiriidoissa, neuvottelut uhkaavat kriisiytyä ennen kuin alkavatkaan, Tradenomiliiton Varjonen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?