Ensiasunnon ostajat ottavat liian suuria lainoja

Ensiasuntojen ostajien lainoista selvästi yli puolet on Finanssivalvonnan (Fiva) suositusta suurempia. Viranomaiset ovat suositelleet, että lainaa annettaisiin korkeintaan 90 prosenttia asunnon arvosta.

21.11.2012 14:10 | Päivitetty 21.11.2012 14:16

Fivan tiedotteen mukaan ensiasunnon ostaneille myönnetyistä lainoista 57 prosenttia vastaa yli 90 prosenttia asunnon arvosta. Huomattava osa ensiasunnon ostajien luotoista oli sataprosenttisia eli velkaa oli myönnetty koko huoneiston hinnan verran.

Fiva esittänyt, että asunnon ostajilla pitäisi olla vähintään kymmeneksen omarahoitus. Asunnon vaihtajilla tämä toteutuu luonnollisesti paremmin kuin ensimmäistä asuntoaan ostavilla. Silti heistäkin kolmannes oli saanut lainaa suositeltua enemmän.

Keskimäärin neljä kymmenestä asuntolainasta ylitti Fivan suosituksen.

Fiva selvitti tilannetta henkilöasiakkaille myönnettyihin luottoihin perustuvan otoksen avulla toukokuun lopussa. Sen mukaan luototusasteet eivät olleet juuri muuttuneet vuonna 2010 tehdystä edellisestä tutkimuksesta.

Laina-ajatovat lyhentyneet

Laina-ajat ovat sen sijaan lyhentyneet parissa vuodessa. Tuoreimmassa otoksessa yli 25 vuoden luottoja oli noin kymmenes, kun edellisessä tutkimuksessa niitä oli miltei joka viides.

Taloustilanteen heikkeneminen on kuitenkin Fivan mielestä merkittävä uhka kotitalouksien taloudelliselle kantokyvylle. Maksuvaralaskelmien perusteella joka neljännessä luotoista lainanhoitokulut ovat yli 40 prosenttia käytettävissä olevista tuloista, kun ne lasketaan viranomaisten suosittaman kuuden prosentin korkotason mukaan.

Pääosa suomalaisista sitoo asuntovelkansa vaihtuviin markkinakorkoihin. Nyt korot ovat erittäin alhaalla ja esimerkiksi vuoden euribor on vain 0,6 prosenttia, mutta velannostajan pitäisi varautua korkojen nousuun.

Fiva kannattaalainakattoa

Korkeat luototusasteet ja ennakkosäästämisen vähäisyys kasvattavat valvojien mukaan asuntojen hintojen nousupaineita ja lisäävät asiakkaiden liiallisen velkaantuneisuuden riskiä.

Valtionvarainministeriön työryhmä ehdotti marraskuun alussa, että Fiva saisi oikeuden määrätä asuntolainoille sitovan lainakaton. Tiukimmillaan lainaa saisi vain 80 prosenttia asunnon hinnasta.

Enimmäismäärä riippuisi muun muassa asuntolainamarkkinoiden kasvuvauhdista. Esitys rajoittaisi vain asunto- ja kiinteistövakuuksien käyttöä, eikä estäisi muiden vakuuksien käyttöä tai vakuudetonta luotonantoa.

– Finanssivalvonta pitää tarpeellisena nyt mahdollisuutta sitovan lainakaton asettamiseen. Se toimisi sekä asuntolainamarkkinoiden ylikuumentumisen että asiakkaiden velkaantumisen hillitsemisessä, apulaisjohtaja Jukka Vesala sanoo tiedotteessa.

Savon Sanomat julkisti tänään selvityksen, jossa puolet 18–29-vuotiaista vastusti lainakattoa ja kolme viidestä 30–44-vuotiaasta piti sitä kehnona ajatuksena.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?