Kouluruoka vaihtuu hampurilaiseen useista syistä

Monelta koululaiselta jää ilmainen lounas väliin, kun tilalle vaihtuu hampurilainen, voileipä tai karkki. Tuoreen tutkimuksen mukaan kouluruoka voi jäädä väliin useista syistä.

20.11.2012 20:52 | Päivitetty 22.11.2012 10:04

Suuri osa lapsista ja nuorista karsastaa kouluruokaa – sitä ei syödä ollenkaan tai sitten närkitään vain leipää tai salaattia.

Aiempien nuorille tehtyjen kyselytutkimusten mukaan koululounaan koskematta jättäminen johtuu siitä, että koulusta tai koulun liepeiltä saa houkuttelevampia eväitä, kuten hampurilaisia, nuudeleita, voileipiä, limsaa ja karkkia.

Kuluttajatutkimuskeskuksen erikoistutkijan Minna Ruckensteinin mukaan aiemmat tutkimukset antavat kuitenkin liian yksipuolisen käsityksen lasten syistä jättää ruokailu väliin.

– Se, että lapset eivät syö kouluruokaa, ei johdu hampurilaisista, Ruckenstein sanoo.

Ruckensteinin mukaan syömättömyys liittyy muun muassa kouluruoan laatuun ja koulun tapaan hallita ja rytmittää oppilaiden ajankäyttöä. Lasten ja nuorten suhde kouluruokaan muuttuu tutkimusten mukaan luokka-asteiden mukana.

Kun lapsia voi ala-asteella kasvattaa kouluruualla, yläasteen alkuvuosina syömättömyydellä voidaan etsiä omaa paikkaa. Koululounaan ohittaminen voi merkitä nuorille esimerkiksi vapautta ja olla ylpeilyn aihe, tutkija näkee.

(Oikaisu: Juttua on täsmennetty 22. marraskuuta. Aiemmin jutusta saattoi saada käsityksen, jonka mukaan ainoastaan hampurilaisten helppo saatavuus houkuttelisi jättämään kouluruokailun väliin.)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?