Arvio: Suomi on jo taantumassa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Arvio: Suomi on jo taantumassa

Julkaistu: 13.11.2012 12:34, Päivitetty 13.11.2012 12:28

Taantuman tekninen määritelmä saattaa antaa aivan väärän kuvan kansantalouden tilasta, sanoo riippumaton makrotaloudellinen konsulttitoimisto GnS Economics. Sen mukaan kaikki viittaa siihen, että Suomi on ollut taantumassa jo hyvän aikaa.

Teknisen määritelmän mukaan talous on taantumassa, kun bruttokansantuote supistuu kaksi perättäistä vuosineljännestä. GnS:n mukaan määritelmä ei kuitenkaan kuvaa talouden tilannetta erityisen tarkasti.

– Bkt voi esimerkiksi supistua voimakkaasti yhden vuoden aikana vaikka neljännesvuosikohtainen talouskasvu on joka toisena neljänneksenä positiivinen. Tässä tilanteessa teknisen taantuman tunnusmerkistö ei täyty, vaikka koko vuoden bkt laskisi voimakkaasti, GnS:n toimitusjohtaja Tuomas Malinen kirjoittaa yhtiön blogissa.

Malisen mukaan suhdanteita voi mitata paremmin tarkastelemalla bkt:n lisäksi useita eri mittareita, kuten teollisuustuotantoa, työllisyyttä, vientiä ja tuontia. Ne kertovat talouden kehityksen kuukauden tarkkuudella, ja esimerkiksi Yhdysvalloissa taantumajaksot määritellään kuukausittain.

Suomen talouden tarkasteluun sopii VTT Henri Nybergin ja professori Markku Lanteen kehittämä malli, joka esitellään Helsingin yliopiston Makrosuhdanne-blogissa.

Taantumassa ehkäjo kevättalvesta

Tilastokeskuksen mukaan Suomen bkt laski vuoden toisella neljänneksellä 1,1 prosenttia. Kolmannen neljänneksen luvut Tilastokeskus julkaisee vasta joulukuussa, mutta GnS:n syyskuussa julkaistun ennusteen mukaan Suomen talous olisi jatkanut supistumistaan, puolen prosenttiyksikön vauhtia.

Malisen mukaan arviota tukevat useat ennusmerkit. Syksyn aikana ovat vähentyneet sekä Suomen vienti että tuonti, teollisuuden uudet tilaukset sekä teollisuuden ja kuluttajien luottamus.

Makrosuhdanne-blogin mallin mukaan Suomen talous kääntyikin taantumaan jo helmikuussa, vaikka kvartaalitasolla Suomen bkt vielä kasvoikin.

Viimeaikaiset uutiset yritysten yt-neuvotteluista tukevat tulkintaa, sillä työttömyysasteen kasvun on huomattu seuraavan viivellä talouden aktiviteetin muutoksia.

Vuosiin 2008–09 verrattuna supistuminen on kuitenkin ollut maltillista, Malinen kirjoittaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?