Moody's mielissään lainakatosta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Moody's mielissään ehdotetusta lainakatosta

Luottoluokitusyhtiö Moody’s on huolissaan suomalaisten velkaantumisesta. Siksi se kannattaa ehdotusta, jonka mukaan Finanssivalvonnalle (Fiva) annettaisiin oikeus päättää niin sanotusta lainakatosta.

12.11.2012 15:43 | Päivitetty 12.11.2012 15:48

Moody’sin mukaan lainakatto vaikuttaisi myönteisesti suomalaispankkien luottoluokituksiin, sillä se lisäisi niiden pääomia, vähentäisi korkean riskin lainoja ja vahvistaisi Fivan toimivaltaa. 

Vaikka suomalaisten kotitalouksien velkaantuminen on eurooppalaista keskitasoa, se on kasvanut viime vuosina etenkin matalien korkojen vuoksi, Moody’s toteaa  Suomen pankkisektoria käsittelevässä kommentissaan.

– Lainakaton käyttöönotto rajoittaisi kotitalouksien velkaantumisen nousua tulevaisuudessa ja parantaisi siten niiden kykyä huolehtia lainoistaan, jos korot nousevat, kommentissa sanotaan.

Lainakattoa ehdotti ministeri Antti Tanskasen työryhmä viime viikolla. Lainakatolla tarkoitetaan summaa, joka asunnonostajalla on oltava säästettynä asunnon hinnasta ennen kuin hän saa pankista asuntolainaa. Tiukimmillaan lainakatto asetettaisiin niin, että lainaa saa 80 prosenttia asunnon hinnasta.

Nykyisin asuntolainojen luototussuhdetta säädellään vain Finanssivalvonnan suosituksella, jonka mukaan yli 90 prosenttiin asunnon hinnasta nousevaa lainoittamista pitäisi välttää.

Ehdotusta on arvosteltu, sillä lainakatto hankaloittaisi erityisesti ensiasunnon ostamista. Toisaalta lainakatto olisi helppo kiertää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?