"Mennään kohti kahden prosentin lainamarginaalia" - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

"Mennään kohti kahden prosentin lainamarginaalia"

Hypon varatoimitusjohtaja Ari Pauna arvioi, että pankkien asuntolainamarginaalit nousevat jatkossakin.

12.11.2012 6:03 | Päivitetty 9.11.2012 15:02

Suomen Rahatiedon Taloussanomille tekemän selvityksen mukaan monien pankkien asuntolainamarginaalien nostot ovat jatkuneet myös viime kuussa.

Pankkien tekemissä esimerkkilainatarjouksissa marginaaliaan olivat marraskuun kyselyssä pääkaupunkiseudulla korottaneet Hypo, Nordea, Helsingin OP Pankki, Sampo Pankki, Aktia, Nooa ja Suupohjan Osuuspankki.

Uusien asuntolainojen keskimarginaali nousi marraskuussa 1,20 prosenttiin, kun lokakuussa marginaali on 1,13 prosenttia ja vuoden alussa tammikuussa 0,89 prosenttia. 

Hypon varatoimitusjohtajan Ari Pauna arvioi, että muutaman vuoden sisällä asuntolainan marginaali voisi olla kaksi prosenttia.

– Siltä tämä alkaa jo kovasti vaikuttaa. Ensi vuonna tähän aikaan marginaalit saattavat olla 1,5 prosentin ja 1,75 prosentin välillä. Ne liukuvat hienoisesti ylöspäin, Pauna sanoo.

Paunan mukaan lainamarginaaleissa ollaan menossa kohti samanlaista tilannetta kuin Suomessa ennen euroaikaa.

– Silloin kun minä ostin aikoinani asunnon, normaali marginaali oli 2,00 tai 2,25 prosenttia.

Pauna kuitenkin lohduttaa asunnonostajia sillä, että kokonaiskorko on Suomessa kuitenkin Euroopan edullisin. Suomalainen pankkijärjestelmä on hänen mukaansa sen verran tehokas.

Superhalpoihin marginaaleihin ehdittiin tottua

Edullisten marginaalien aikaa on kestänyt jo useita vuosia.

– Muistan, kun tulin Hypoon töihin vuonna 2002, niin silloin jos asuntolainamarginaaliksi sai alle yhden prosentin, oli kyseessä vip-asiakas. Alimmillaan oltiin vuosina 2006, 2007 ja 2008. Vuonna 2008 puhuttiin 0,4 ja 0,3 prosentin marginaaleista, Pauna kuvailee.

Pauna muistuttaa, että syynä marginaali-aleen oli isojen pankkien kiivas kilpailu. 

– Suomalaiset isot finanssitavaratalot tappelivat verissäpäin näillä hullun halvoilla asuntolainoilla ja sitten siihen totuttiin. Nyt sitten kun tilanne muuttuu, niin totta kai se laina-asiakkaita harmittaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?