Talvivaaran vuoto jatkuu – jätevesi ei täytä ympäristölupaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Talvivaaran vuoto jatkuu – jätevesi ei täytä ympäristölupaa

Julkaistu: 9.11.2012 11:33, Päivitetty 9.11.2012 13:08

Talvivaaran kipsisakka-altaan vuoto on alkanut uudestaan aamupäivällä. Vuoto ehti tyrehtyä aamulla, mutta se alkoi uudestaan aamupäivällä. Vesi ei enää täytä ympäristöluvan vaatimuksia.

Talvivaaran viestintäpäällikkö Olli-Pekka Nissinen kuvailee uutta vuotoa vähäiseksi. Nissisen mukaan Talvivaara jatkaa vuodon tukkimista hiekka- ja kivituhkasäkeillä ja bentoniitilla. Lisäksi Talvivaara on saanut puolustusvoimilta ponttooniveneitä, joita yhtiö käyttää vuodon tukkimisessa.  Talvivaaran kipsisakka-altaan vuoto alkoi  sunnuntaina. Nissisen mukaan altaasta on vuotanut 600 000 kuutiometriä vettä, josta 20 000 kuutiometriä on päätynyt luontoon.  Aluksi luontoon päätynyt jätevesi täytti yhtiön ympäristöluvan vaatimukset, mutta Nissisen mukaan vesi ei enää täytä lupavaatimuksia. Vuotovedessä on lupaa enemmän metalleja.  Jätevettä saostetaan kalkilla  Nissinen kertoo, että Talvivaara yrittää saostaa luontoon päätyneen jäteveden kalkilla. Kalkkia on lisätty muun muassa Talvivaaran jätevesien jälkikäsittely-yksikköön ja Lumijokeen.  – Metalleilla on tietyt pH-arvot, joiden täyttyessä nestemäinen metalliaines muuttuu kiinteäksi ja putoaa paikoilleen, Nissinen sanoo.  Talvivaara yrittää rajata vuodon kaivosalueelle. Yhtiö rakentaa parhaillaan maa-aineksesta turvapatoa, jonka on tarkoitus estää vuodon pääsy Vuoksen vesistöön.

Turvapato rakennetaan maa-aineksesta ja suojataan bentoniitilla. Turvapato sijaitsee 2-3 kilometrin päässä kipsisakka-altaasta, Nissinen kertoo.  Kainuun Ely-keskuksen ylitarkastaja Heli Nurmi sanoi Ylen uutisille, että Talvivaara ei olisi saanut varastoida jätevettä kipsisakka-altaaseen. Altaaseen olisi nimensä mukaisesti kuulunut varastoida kipsisakkaa. Talvivaara ei ollut saanut poikkeuslupaa veden varastoimiseksi altaaseen.  Talvivaaran Nissinen sanoo, että varastoinnin taustalla on poikkeuksellisen runsassateinen kesä.  – Meillä on kiinteä määrä vettä, jonka saamme laskea luontoon. Olemme varastoineet tätä vettä alueelle, koska kiintiömme tuli täyteen, Nissinen sanoo.

Kajaanissa on parhaillaan käynnissä Stop Talvivaara -liikkeen mielenosoitus kaivoksen toimintaa vastaan. 

Mielenosoittajat vaativat, että kaivoksen toiminta pysäytetään toistaiseksi. Ryhmä vaatii, että ulkopuolinen asiantuntijaryhmä selvittää kaivoksen jatkon edellytykset. 

Talvivaaran osake rymisteli noin 11 prosentin alamäessä keskipäivän jälkeen. 

Uutista on päivitetty ensijulkaisun jälkeen. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?