Tuottajat osoittavat mieltä: Myyvät ruokaa huippuhalvalla - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Erikoinen mielenosoitus ympäri Suomea: Ruokaa myydään huippuhalvalla

Naudan sisäpaisti maksoi 17 euroa kilolta S-marketissa Helsingissä viime vuoden alussa.

Naudan sisäpaisti maksoi 17 euroa kilolta S-marketissa Helsingissä viime vuoden alussa.

Julkaistu: 8.11.2012 17:10, Päivitetty 8.11.2012 17:10

Halvat hinnat ovat pääosassa maataloustuottajien mielenosoituksessa ensi viikon keskiviikkona: tuottajat aikovat myydä ruokaa murto-osalla kaupan hinnoista. Ideana on vääntää rautalangasta, kuinka vähän tuottajalle jää käteen työstään.

Esimerkiksi Helsingin Narinkkatorilla aiotaan myydä porsaan palapaistia noin 1,60 euron kilohintaan, naudan paistia 3,11 eurolla kilo ja ruisleipää 20 sentillä kilo, kertovat tapahtuman järjestäjät Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja ruotsinkielinen tuottajajärjestö SLC.

Myyntiin tulee myös kananmunia ja perunoita. Ruoat ovat kotimaisia.

Järjestäjien mukaan hintoihin voi vielä tulla muutoksia, ja tapahtumasta tiedotetaan tarkemmin maanantaina.

"Mittatäynnä"

Tempauksella tuottajat haluavat osoittaa käytännössä, kuinka vähän kaupan ruokien hinnoista lopulta päätyy tuottajille.

– Tuottajat pannaan ahtaalle, vaikka he tekevät suurimmat osan työstä ruoan tuotannossa. Nyt on tullut mitta täyteen, sanoo MTK:n viestintäjohtaja Klaus Hartikainen Taloussanomille.

Hartikaisen mukaan tuottajien saama osuus ruoan hinnasta on viime aikoina entisestään pienentynyt. Samaan aikaan tuotantokustannukset ovat nousseet.

– Tuottajien kannattavuustilanne on tällä hetkellä todella vakava. Haluamme uusjakoa siihen, että tuottajat saisivat parempaa korvausta.

Kymmenelläpaikkakunnalla

Tapahtuma alkaa ensi viikon keskiviikkona 14. marraskuuta kello 11 Helsingin Narinkkatorilla sekä muilla myyntipaikoilla Hämeenlinnassa, Joensuussa, Jyväskylässä, Kokkolassa, Kuopiossa, Lappeenrannassa, Seinäjoella, Tampereella ja Ylivieskassa.

Tuottajahintojen senttejä on pyöristetty kilohinnoista lähimpään viisisenttiseen. Narinkkatorilla kutakin tuotetta on varattu noin tuhannelle henkilölle, ja tuotteita myydään yksi pakkaus per talous vain käteisellä. Pakkauskoot vaihtelevat tuotteiden mukaan.

Narinkkatorilla paikalla ovat tuottajien lisäksi MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila ja SLC:n puheenjohtaja Holger Falck.

Mielenosoituksesta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Tuoreimmat osastosta