Ei yllätystä – EKP jätti ohjauskoron ennalleen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ei yllätystä – EKP jätti ohjauskoron ennalleen

Euroopan keskuspankki (EKP) piti keskeisen rahamarkkinoiden ohjauskorkonsa odotetusti ennallaan ennätyksellisen alhaalla eli 0,75 prosentissa neuvostonsa kokouksessa tänään.

8.11.2012 14:45 | Päivitetty 8.11.2012 14:45

EKP leikkasi korkoaan edellisen kerran heinäkuussa 0,25 prosenttiyksikköä. Uutistoimisto Bloombergin 63 ekonomistille suuntaamassa kyselyssä vain yksi ekonomisti odotti, että nyt olisi nähty uusi samansuuruinen koronlasku.

Odotukset uudesta koronlaskusta vuoden viimeisessä eli joulukuun korkokokouksessa ovat laantuneet lokakuun aikana. Bloombergin 38 ekonomistin kyselyssä enää 12 ekonomistia odotti 0,25 prosenttiyksikön koronlaskua joulukuussa. Lokakuussa koronlaskua odottavia oli vielä niukka enemmistö kyselyyn osallistuneista.

Myös ensi vuoden tammi- tai helmikuussa koronlaskua odottavia oli kyselyyn osallistuneista vähemmistö.

Ekonomistit huomauttavat samalla, että korko on jo niin alhaalla, että sen lisäleikkauksella olisi enää vain symbolista merkitystä.

Markkinaodotukset kohdistuvat tänään taas tuttuun tapaan pääjohtaja Mario Draghin lehdistötilaisuuteen. Pääjohtajalta odotetaan lisätietoja keskuspankin suunnittelemasta kriisimaiden valtionlainojen osto-ohjelmasta.

EKP päätti syyskuussa, että pankki alkaa ostaa euroalueen kriisimaiden joukkovelkakirjalainoja jälkimarkkinoilta, kunhan maat ovat ensin pyytäneet apua ja sitoutuneet säästöihin ja muihin talouden tervehdyttämistoimiin. Lainaostojen tavoitteena olisi painaa kriisimaiden lainakorkoja alaspäin ja helpottaa niiden rahoituksen hankintaa.

Draghi perusteli historiallista päätöstä sillä, että euroalue ei toimi enää rahapoliittisena kokonaisuutena maiden välisten korkoerojen levennyttyä varsin suuriksi. EKP:n ilmoitus rauhoitti markkinoita, ja syksy onkin lainamarkkinoilla ollut kohtuullisen rauhallinen.

Eurotaloustaantumassa

Pääjohtaja Draghin lehdistötilaisuudessa kiintoisaa on myös hänen arvionsa viime vuoden lopussa taantumaan ajautuneen euroalueen talousnäkymistä.EU:n komissio arvioi eilen julkistamassaan syysennusteessa, että euroalueen talous supistuu 0,4 prosenttia tänä vuonna. Ensi vuoden kasvuennustetta komissio leikkasi rajusti kevään ennusteesta ja odottaa nyt kasvun yltävän vain hienoisesti eli 0,1 prosenttia plussalle.

Taloustaantumasta huolimatta euroalueen inflaatio pysyttelee sitkeästi EKP:n noin kahden prosentin tavoitteen yläpuolella. Inflaatio eli kuluttajahintojen vuosinousu hidastui EU:n tilastoviraston Eurostatin ennakkoarvion mukaan lokakuussa 2,5 prosenttiin syyskuun 2,6 prosentista.

Draghi arvioi kuukausi sitten, että inflaatio painuu alle keskuspankin tavoitekaton ensi vuoden kuluessa, vaikka tänä vuonna pysytäänkin vielä kahden prosentin yläpuolella.

Pääjohtaja Mario Draghi kertoo korkokokouksen annista ja kommentoi Euroopan talousnäkymiä lehdistötilaisuudessa, joka alkaa kello 15.30 Suomen aikaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?