Näin helppoa on kiertää asuntojen lainakatto - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Näin helppoa olisi kiertää lainakatto

Suomen asunto-osakkeenomistajat ry tyrmää ehdotuksen lainakatosta tehottomana. Lainakaton voi nopeasti kiertää siirtämällä myyntihintaa yhtiölainaan tai pyytämällä vippiä vanhemmilta.

6.11.2012 20:46 | Päivitetty 6.11.2012 21:59

Fivan ehdottamaa lainakattoa on niin helppo kiertää, että se ei estä ylivelkaantumista, uskoo Suomen asunto-osakkeenomistajat (SAO) ry:n puheenjohtaja Patrick Lindgren.

– Lainakattoa voidaan kiertää lähiomaisten kautta, jotka myöntävät lainaa lapsilleen, tai taloyhtiöiden kautta siten, että taloyhtiöt velkaantuvat yhä enemmän, Lindgren sanoo. 

Lindgrenin mukaan taloyhtiöiden yhtiölainat ovat kasvaneet selvästi jo vuosia. Uudessa asunnossa yhtiölaina on usein suurempi kuin myyntihinta.

Jos lainakatto otetaan käyttöön, uusien asuntojen rakentajat voivat vain siirtää yhä suuremman osan hinnasta yhtiölainaan. Silloin myyntihinta pienenee, mutta vain näennäisesti.

– Ihmiset olisivat käytännössä ihan yhtä lailla velkaantuneita kuin tähän asti.

Yhtiölainatpaisuvat jo

Patrick Lindgrenin mukaan uusien asuntojen ostajat hyväksyvät nykyään sen, että uudella asunnolla on runsaasti lainaa. Vanhassakin taloyhtiössä yhtiölainoja kasvatetaan usein surutta, hän arvioi.

– Ei tarvita kuin enemmistö yhtiökokouksessa, ja se on helppo saada.

Lindgren huomauttaa, että korkea yhtiölaina käy asunnon ostajalle kalliiksi myös verotuksessa: vuodenvaihteessa uudistuvan varainsiirtoveron veropohjaan tulee mukaan myös yhtiölainan osuus nykyisen myyntihinnan lisäksi. Se kasvattaa varainsiirtoveron määrää helposti tuhansilla euroilla per asunto.

Koska lainakattoa olisi niin helppo kiertää, Lindgrenin ei usko, että se myöskään laskisi asuntojen hintatasoa.

"Karsisi pois myösmaksykykyiset"

Suomen Omakotiliitto ei ole vielä ottanut kantaa ehdotettuun lainakattoon eikä käsitellyt asiaa liittohallituksessa.

Liiton varapuheenjohtaja Aila Lehtinen kommentoi kuitenkin omasta puolestaan, että lainasumman sääntely ei kuulosta parhaalta keinolta torjua ainakaan ylivelkaantumista.

– En kannata sääntelyä. Jos pannaan yhteinen raja, lainansaanti estetään sellaisiltakin nuorilta perheiltä ja muilta ihmisiltä, joilla on mahdollisuudet hoitaa laina oikein hyvin, Lehtinen sanoo.

Lehtisen mukaan parempi ratkaisu olisi, että pankeissa selvitettäisiin kunkin lainansaajan maksukyky yksilöllisesti. Silloin voitaisiin vaikuttaa kohdistetusti niihin tapauksiin, joissa ylivelkaantumisen vaaraa olisi.

– Monilla nuorilla on haave päästä omakotitaloon ensiasuntona, ja ne ovat aika kalliita. Rakentamisen ja tonttien hinnat ovat nousseet koko ajan. Lainakatto rajoittaisi haaveita entisestään, Lehtinen arvioi.

Jutussa aluksi virheellisesti käytetty termi varallisuusvero on korjattu oikeaan termiin varainsiirtovero.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?