FK arvostelee lainakattoa: Ensiasunnon ostajat kärsivät - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pankit jyrähtivät: Kohta kärsivät ensiasunnon ostajat

Ensiasunnon ostajat kärsivät ensimmäisenä, mikäli tämänpäiväinen esitys asuntolainojen enimmäismääristä toteutuu. Näin arvioi pankkien etujärjestö Finanssialan keskusliitto (FK).

6.11.2012 17:06 | Päivitetty 6.11.2012 17:03

Lainakatto sisältyy ministeri Antti Tanskasen työryhmän esitykseen, joka luovutettiin tänään ministeri Jyri Häkämiehelle (kok). Esityksen mukaan lainakatto asetettaisiin tiukimmillaan niin, että asunnon ostaja voisi saada lainaa 80 prosenttia asunnon hinnasta.

– Ylivelkaantuminen on estettävä muulla tavoin kuin lainakatolla. Asiakkaan maksukyvyn ja sen pysyvyyden tiukka ja huolellinen arviointi ovat asiakkaansuojan kannalta tärkeimmät mittarit, johtaja Kaija Erjanti sanoo FK:n tiedotteessa.

Häkämiehelle luovutetun raportin mukaan Suomessa on myönnetty viime aikoina asuntolainoja ensiasunnon ostoon jopa yli sadan prosentin luototussuhteella.

– Kaavamainen lainakatto ei mahdollista riittävän hyvin erilaisten elämäntilanteiden huomioimista. Asunnon oston vaikeutuminen lisäisi vuokra-asuntokysyntää ja hankaloittaisi työvoiman liikkuvuutta, Erjanti sanoo.

FK:n johtaja muistuttaa tiedotteessa, että osa asuntolainan ottajista voi ajautua talousongelmiin, vaikka he olisivat saaneet lainaa vain 50 prosenttia asunnon hinnasta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?