Fiva saamassa oikeuden päättää lainakatosta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Fiva saamassa oikeuden päättää lainakatosta

Finanssivalvonta on saamassa oikeuden päättää niin sanotusta lainakatosta.

6.11.2012 16:08 | Päivitetty 6.11.2012 17:04

Näin esittää työryhmä, joka luovutti tänään muistionsa ministeri Jyri Häkämiehelle.

Lainakatolla tarkoitetaan summaa, joka asunnonostajalla on oltava säästettynä asunnon hinnasta ennen kuin hän saa pankista asuntolainaa.

Lainakatto asetettaisiin tiukimmillaan niin, että lainaa saa 80 prosenttia asunnon hinnasta. Suomessa on raportin mukaan myönnetty viime aikoina asuntolainoja ensiasunnon ostoon jopa yli sadan prosentin luototussuhteella.

Nykyisin asuntolainojen luototussuhdetta säädellään vain Finanssivalvonnan suosituksella, jonka mukaan yli 90 prosenttiin asunnon hinnasta nousevaa lainoittamista pitäisi välttää. Finanssialan keskusliitto (FK) on ollut asuntolainakattoa vastaan.

Työryhmä esittää, että päätös lainakatosta on tehtävä Finanssivalvonnan johtokunnassa ja ennen päätöksen tekemistä on kuultava valtiovarainministeriötä, sosiaali- ja terveysministeriötä ja Suomen Pankkia.

Käytännössä lainakatto pakottaisi ensiasunnon ostajat säästämään aiempaa suurempia summia. Taloussanomat esitti viime viikolla laskelmia, minkä verran rahaa pitäisi olla säästössä, että saa ostettua asunnon.

Työryhmän esitykseen ei sen sijaan sisälly positiivista luottorekisteriä koskevia lakiehdotuksia. Rekisterin myönnetään kuitenkin olevan keino ylivelkaantumisen hillitsemiseksi ja se tukisi näin esityksen tavoitteita. Tämän takia pitäisi erikseen ryhtyä valmistelemaan positiivista luottorekisteriä koskevaa lainsäädäntöä.  

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?