Asuntomyynnin jumittumisen voi välttää oikealla hinnalla ja hyvällä markkinoinnilla - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kaksi asiaa ratkaisee, saatko asunnon kaupaksi

Ilmoitus joka sunnuntai lehden asuntosivuille? Harkitse vielä, sanovat kiinteistövälittäjät. Myyjän on tärkeää asetella hinta kohdalleen, mutta myös markkinointi on hoidettava harkiten.

4.11.2012 6:03 | Päivitetty 2.11.2012 17:24

Asuntomyynnin jumittumista voi välttää parhaiten säätämällä pyyntihinnan kohdalleen ajoissa, sanovat kiinteistövälittäjät.

Alueeseen suhteutettu ylihinta karkottaa ostajat tehokkaasti etenkin epävarmoina aikoina. Ja mikäli hintaa joutuu rukkaamaan alaspäin kaupan vauhdittamiseksi – mahdollisesti useita kertoja – ostajat voivat jäädä odottelemaan vielä yhtä alennusta, ja myynti pitkittyy taas.

Lisäksi markkinointi pitää hoitaa tehokkaasti, mutta ei liian tehokkaasti, sanoo aluejohtaja Timo Voutilainen Huoneistokeskuksesta.

Hänen mukaansa liian innokas markkinointi voi johtaa negatiivisen kierteen syntymiseen, jossa asunto voi kerätä huonoa mainetta ilman varsinaista syytä. Ostajat alkavat ihmetellä, onko asunnossa jokin vikana, kun siitä pitää näin mesoa. Näin käy myös silloin, jos myynti pitkittyy jostakin muusta syystä – silloin vain mietitään, että miksi se ei ole jo mennyt.

– Asuntoa ei saa ylityrkyttää, Voutilainen tiivistää. Sitä ei siis pitäisi tuoda liikaa tai liian kauan esille yhdessä markkinointikanavassa. Hänen mukaansa jokasunnuntainen ilmoitus Helsingin Sanomissa ei ole hyvä idea.

Hyvin poikkeuksellinen ilmoituskin voi tehdä huonon vaikutuksen. Ylisanojen kanssa pitää olla varovainen, sillä mahdolliset ostajat eivät saa asuntoa katsomaan tullessaan pettyä, Voutilainen linjaa. Hän painottaa, että ilmoituksen tarkoitus on houkutella mahdolliset ostajat katsomaan asuntoa, ei vielä myydä sitä.

Ilmoituksen kuviin pitää suhtautua vakavasti. Kuvien pitää olla hyviä, mutta realistisia. Liika henkilökohtaisuus on parempi unohtaa.

– Täytyy olla varovainen, että minkälaista Picassoa siellä seinällä näkyy, Voutilainen sanoo. Hän muistuttaa, että ammattilaiskuvaajakaan ei välttämättä osaa kuvata asuntoa myyntimielessä.

Isot remonttipäätöksethyvä olla tehtynä

Myynnin ajoitustakin kannattaa pohtia. Ostajat karsastavat taloyhtiöitä, joissa ollaan piakkoin päättämässä jostakin isosta remontista. Silloin ostetaan sikaa säkissä. Ehkä tällaisessa tilanteessa kannattaa odotella päätöksentekoa, välittäjät sanovat.

Lisäksi omaakin asuntoa kannattaa katsoa kriittisesti ja miettiä, auttaisiko pintaremontti myynnissä.

Mikäli asunto on jo jumissa ja pyörinyt kuukausia internetin markkinapaikoilla, myynnissä voi pitää tauon kierteen katkaisemiksi. Kuuntele välittää, välittäjät sanovat. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?