Kokoomusnuorten Saul Schubak kohautti lapsilisäpuheillaan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kokoomusnuorten varapomo lakkauttaisi lapsilisät

Julkaistu: 2.11.2012 18:21, Päivitetty 3.11.2012 10:01

Kokoomusnuorten varapuheenjohtaja Saul Schubak möläytti perjantaina, että lapsilisät pitäisi ehdottomasti poistaa, koska niillä "tuetaan heikomman aineksen lisääntymistä". Taloussanomien tavoittama Schubak pahoitteli huolimatonta sanavalintaansa. Hän myöntää ettei asia toki ole mustavalkoinen.

Kokoomusnuorten varapuheenjohtaja Saul Schubak kohautti perjantaina sosiaalisessa mediassa ja sai ainakin perussuomalaiset reagoimaan puheisiinsa.

Schubak kirjoitti yhteisösivusto Facebookissa, että lapsilisät pitäisi ehdottomasti poistaa. Schubakin mukaan "on järjenvastaista että tuemme heikomman aineksen lisääntymistä ja sitten ihmettelemme, miksi täällä on huumeriippuvaisina syntyviä lapsia ja huostaanottoja alkoholistivanhemmilta".

Myöhemmin Schubak sanoi yhteisösivustolla, että oli puhunut harkitsemattomasti. Hän painotti perusajatuksen olevan, että "lapsilisien negatiivisena sivuvaikutuksena tuetaan sellaisten ihmisten lastensaantia, jotka eivät pysty tarjoamaan lapselleen hyvää elämää".

Schubak pahoitteli Taloussanomille asiasta noussutta kohua. Kokoomusnuorten varapuheenjohtajan mukaan viesti oli tarkoitettu vain ystävien kanssa käytyyn keskusteluun.

– Puheeni lapsilisistä ei ole kokoomusnuorten linja, eikä ollut tarkoitettu edes omaksi julkiseksi kannanotoksi, Schubak vakuutti.

Schubakin mielestä lapsilisän negatiiviset sivuvaikutukset ovat kuitenkin aito ongelma. Jokaisella lapsella on oikeus hyvään lapsuuteen, eikä lapsilisä aina palvele tarkoitustaan.

Hänestä lapsilisän ei pitäisi olla aiheena niin pyhä, ettei siitä voisi käydä asiallista keskustelua.

"Nuorten pitää voida haastaa kaikki tabut"

Schubak on aiemmin toiminut kansanedustaja Kimmo Sasin avustajana. Sasi vakuuttaa, että kokoomus kannattaa ehdottomasti lapsilisiä.

– Kokoomuksella on vahvat perhearvot ja yhteiskunnan tulee ehdottomasti tukea lapsiperheitä, Sasi painotti Taloussanomille.

Sasin mielestä on kuitenkin hyvä, että kokoomusnuoret haastavat puoluetta, ja tuovat esiin radikaalejakin ajatuksia.

– Perinne on, että nuoret haastavat puoluetta ja esittävät radikaalejakin ajatuksia. Puheenvuorot pitävät keskustelun elävänä. Poliittinen keskustelu on tällä hetkellä melkein kuollutta.

Sasin mukaan nuorten pitää voida ja uskaltaa haastaa kaikki tabut yhteiskunnassa. Mielipiteenvapaus pitää olla. On kuitenkin säilytettävä humanistinen näkökulma kaikissa asioissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?