Italian keskuspankki: Talouden noidankehä uhkaa – nuorisotyöttömyys huipussa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Italia heikon talouden noidankehässä – nuorisotyöttömyys huipussa

Italian keskuspankki varoittaa, että maan talous uhkaa vajota heikon kasvun ja luottamuksen noidankehään, jota ruokkii vielä työttömyyden nousu korkeimmilleen 13 vuoteen.

1.11.2012 16:51 | Päivitetty 1.11.2012 16:51

Italiassa nuorisotyöttömyys on noussut jo yli 35 prosentin, kun teollisuustuotantoa on ajettu alas, ja konkurssit ja julkisen sektorin säästökuuri supistaa työn tarjontaa.

Ignazio Visco, Italian keskuspankin pääjohtaja, suitsutti silti pääministeri Mario Monti rakenteellisia uudistuksia, jotka ovat ”pysäyttäneet paon” markkinoiden uskolta Italiaan.

Keskuspankki ilmaisi tukensa hallituksen budjettileikkauksille ja talousuudistuksille.

Viscon mukaan uudistukset vaikuttavat vasta keskipitkällä aikavälillä ja hallitus kaavailee lisäsäästöjä rahoittaakseen velanhoitonsa.

Italialla on velkaa 2 000 miljardia euroa, 126 prosenttia bruttokansantuotteesta, eniten Kreikan jälkeen.

– Talouden noidankehän riski on olemassa – vähän kasvua, vähenevästi säästöjä, perheet kokevat epävarmuutta ja kasvu lykkääntyy, Visco sanoi Financial Times -lehden mukaan.

Italian työttömyys nousi syyskuussa 10,8 prosenttiin, mikä on eniten sitten vuoden 1999. Esimerkiksi Sisiliassa työttömyysluku on lähes kaksinkertainen.

Italian valtiovarainministeri Vittorio Grilli sanoi tiistaina, että maan talous alkaa kasvaa ensi vuoden toisella neljänneksellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?