Kymppikerhon tulot +27 %, muut +2,7 %

Kymmenen kovatuloisimman suomalaisen kärki on lipunut entistäkin kauemmas sekä raskaamman verotukseen piiristä että tavallisen palkansaajan palkkakehityksestä.

1.11.2012 14:14 | Päivitetty 1.11.2012 14:14

Viime vuonna Suomen kymmenen kovatuloisin ihmisen joukossa ei ollut enää yhtä ainoaa veronmaksajaa, jonka tuloja olisi verotettu yli 30 veroprosentin mukaisesti. Tämä käy ilmi Taloussanomien keräämistä ansio- ja pääomaverotustiedoista.

Vielä vuonna 2009 kymmenen kovatuloisimman sakissa oli neljä kappaletta korkeampaa yli 30 prosentin veroa maksaneita, ja vuonna 2010 yksi. Viime vuonna siis viimeinenkin kymppikerholainen oli poistunut yli 30 prosentin verotuksen piiristä

Suomen rikkain väestönosa tienaa tyypillisesti tulonsa pääomatulona eikä ansiotulona. Heidän veroprosenttinsa on ollut 28 prosentissa – tästä vuodesta alkaen 30 prosenttia, kun pääomavero nousi.

Vapaamatkustajissa jopanollaprosenttilaisia

Kelan tutkijat ovat jo aiemmin kiinnittäneet huomiota siihen, että tulonsaajien joukossa on huomattava joukko suurituloisia "vapaamatkustajia", joiden veroaste on suurista tuloista huolimatta paljon alhaisempi kuin pienituloisilla.

– Mitä alhaisempi suurituloisen veroprosentti on, sitä suurempi osa hänen tuloistaan muodostuu pääomatuloista. Noin 100 000 euron vuositulojen jälkeen tulonsaajien veroprosentti vaihtelee sattumanvaraisesti 50 prosentin ja nollan välillä, tutkijat kirjoittivat.

Kymppikerhon tulot 27 %– palkansaajan 2,7 % ylös

Kovatuloisin top 10 rikastui, mikä näkyy myös siinä, että, tuloraja joukkoon pääsyyn nousi. Kolme vuotta sitten raja oli 6,3 miljoonaa vuodessa, 2010 se oli kahdeksan miljoonaa ja viime vuonna jo 10,7 miljoonaa euroa.

Top 10:n mediaanitulo eli keskimmäinen summa vuosituloista oli kolme vuotta sitten 8,1 miljoonaa euroa. Vuonna 2010 se oli 11,2 miljoonaa ja viime vuonna 15,3 miljoonaa euroa.

Miten on käynyt palkansaajien tulotason vastaavina vuosina? Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2009 ansiotaso nousi neljä prosenttia, toissa vuonna 2,6 ja viime vuonna 2,7 prosenttia.

Kymppikerhon mediaanitulot nousivat toissa vuonna 27,7 ja viime vuonna 26,8 prosenttia.

Kun inflaatio eli kuluttajahintojen nousu lasketaan mukaan, palkansaajan tulot nousivat toissa vuonna vain 1,4 prosenttia. Viime vuonna reaaliansiot jo laskivat 0,6 prosenttia.

"Tuloerot terve merkki"

Tuloerojen kasvun vaaroista tai vastaavasti hyvistä puolista käydään loputonta keskustelua. Viimeksi alkuvuodesta väitöstutkimuksessa todettiin, että rikkaan luokan nopea kasvu olisi talouskasvulle tuhoisaa, koska rikkaille kertyvä raha ei kierry kulutukseen.

Kymppikerhon omaisuusmuutoksilla ei ole merkittävää kansantaloudellista vaikutusta.

Eilen Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jan Vapaavuori puhui lämpimästi  tuloerojen puolesta. Vapaavuori sanoi Helsingin Sanomien mukaan, että tuloerot ovat terve merkki yhteiskunnan elinvoimasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?