Teknologiateollisuus: Tilausten lasku voimistunut Suomessa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

"Yrityksillä on täysi työ saada tilauksia"

Teknologiateollisuuden tuoreen suhdannekatsauksen mukaan teknologiateollisuuden yritysten tilauskannan lasku on voimistunut syksyn aikana. Etujärjestön mukaan Suomi uhkaa jäädä kilpailukyvyssä jälkeen muista esimerkiksi Puolasta ja Virosta.

1.11.2012 11:22 | Päivitetty 1.11.2012 11:22

Teknologiateollisuus maalailee synkkiä kuvia talouden näkymistä. Etujärjestön mukaan suomalaisten yritysten kyky saada tilauksia ja työllistää on heikentynyt dramaattisesti.

Teknologiateollisuuden yritysten uusien tilauksien sekä tilauskannan lasku on voimistunut Suomessa syksyn aikana. Alan liikevaihdon arvioidaan kokonaisuudessaan jäävän loppuvuonna viimevuotista pienemmäksi. Tämä käy ilmi Teknologiateollisuus ry:n tänään julkistamasta suhdannekatsauksesta.

– Yrityksillä on täysi työ, että tilauksia saadaan kotiin. Tässä ne tarvitsevat kaiken tuen suomalaiselta toimintaympäristöltä. Kasvun ja kilpailukyvyn pitäisikin olla ykkösasioita poliittisessa päätöksenteossa, Jorma Turunen sanoo tiedotteessa.

Uusia tilauksia teknologiateollisuus sai heinä-syyskuussa 20 prosenttia vähemmän kuin vertailukaudella viime vuonna. Huhti-kesäkuusta tilaukset laskivat 14 prosenttia. Yrityksistä 68 prosenttia raportoi uusien tilausten vähenemisestä verrattuna huhti-kesäkuuhun ja 23 prosenttia tilausten lisääntymisestä.

Tilauskannan arvo painui viime vuodesta kymmenen prosenttia. Etujärjestön mukaan tilausten väheneminen on laaja-alaista ja koskettaa teknologiateollisuuden kaikkia toimialoja.

Teknologiateollisuuden yritysten liikevaihto Suomessa oli tammi-heinäkuussa kolme prosenttia suurempi kuin viime vuonna vastaavalla ajanjaksolla. Pudotusta oli viidennes syksystä 2008. Etujärjestön mukaan teknologiateollisuuden yritysten liikevaihto on lähikuukausina arviolta alempi kuin vuotta aiemmin.

Yritysten tulevaisuudennäkymät ovat myös heikot. Seuraavan kuuden kuukauden aikana yrityksistä kolmannes arvioi kannattavuutensa heikkenevän, runsas kymmenen prosenttia paranevan ja lähes 60 prosenttia pysyvän ennallaan.

Teknologiateollisuuden mukaan Suomi kaipaa päätöksiä, jotka tähtäävät pitkäjänteisesti kasvuun ja Suomen kilpailukyvyn parantamiseen.

– Suomen kanssa tuotannollisista investoinneista kilpailevat eurooppalaiset maat ovat parantaneet asemiaan. Esimerkiksi Tsekki, Puola ja Viro ovat kilpailukyvyltään selvästi meitä edellä ja lähempänä Euroopan markkinoita. Tällaista etumatkaa meillä ei ole varaa tarjota, Turunen sanoo.

Teknologiateollisuuden edustamat toimialat vastaavat 60 prosenttia Suomen viennistä. Ala työllistää suoraan 300 000 henkilöä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?