Putin yrittää suitsia juoma- ja tupakointikulttuuria Venäjällä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Putin aloittaa sodan vodkaa ja mahorkkaa vastaan

Venäjän presidentti Vladimir Putin yrittää suitsia alkoholin ja tupakan kulutusta Venäjällä. Vodka ja tupakka ovat Venäjällä vakavia terveysongelmia. Vuosittain niihin kuolee jopa 900 000 ihmistä.

Myös väärennetty vodka tappaa Venäjällä. Kuvan etiketit ovat väärennettyjä.

31.10.2012 10:05 | Päivitetty 31.10.2012 10:04

Venäjän presidentti Vladimir Putin on aloittanut kamppailun vodkaa ja tupakkaa vastaan. Eilen Venäjän hallitus lähetti duumaan lain, joka kieltäisi tupakoinnin ja sen mainostamisen julkisilla paikoilla. Lisäksi laki kieltäisi tupakan kioskimyynnin.

Odotettavissa on myös uusia keinoja hillitä alkoholin kulutusta veronkorotuksilla ja myyntirajoituksilla. Aiemmin duuma päätti, että kaikkien alkoholijuomien mainonta kielletään. Venäjällä alkoholia juodaan neljänneksi eniten maailmassa kansalaista kohden.

Tupakointi ja juominen tappavat jopa 900 000 ihmistä vuosittain Venäjällä. Pinta-alaltaan maailman suurin valtio on toiseksi suuri alkoholi- ja tupakkamarkkina maailmanlaajuisesti. Alkoholin ja tupakan väärinkäyttö maksavat Venäjälle vuosittain 104 miljardia dollaria eli noin 80 miljardia euroa. Summa vastaa noin viittä prosenttia Venäjän bruttokansantuotteesta.

Venäjän väkiluku on nyt 143 miljoonaa, viisi miljoonaa vähemmän kuin vuonna 1991, kun Neuvostoliitto hajosi.

– Putin on asettanut tavoitteen kääntää väestönsupistuminen kasvuksi rohkaisemalla terveelliseen elämäntapaan, sanoo taloustieteilijä ja entinen Yhtenäinen Venäjä -puolueen kansanedustaja Sergei Markov.

Edellisen kerran alkoholin käyttöä on yritetty suitsia Venäjällä Neuvostoliiton kommunistisen puolueen viimeisen pääsihteerin Mihail Gorbatshovin aikaan. Markov muistuttaa, että Neuvostoliiton viimeinen johtaja ei onnistunut tavoitteessaan.

Kriitikot varoittavat, että myyntikiellot saattavat kasvattaa tupakan ja alkoholin myyntiä pimeillä markkinoilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?