Bensiini halpenee - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Bensa tippui Helsingissä alle 1,7 euron – muualla vielä alemmas

Autoilijoiden hermoja kiristänyt bensiinin hinnannousu näyttää olevan toistaiseksi ohitse. Kohta saattaa rikkoutua 1,5 euron raja.

30.10.2012 14:18 | Päivitetty 30.10.2012 14:18

Bensiinin hinta on kääntynyt loivaan laskuun loppukesän ja alkusyksyn hyppäyksen jälkeen. Kesällä kohonnut raakaöljyn hinta on viime aikoina ollut lievässä laskussa maailmantalouden kasvunäkymien heikennyttyä ja Lähi-idän jännitteiden hieman helpotettua.

Myös bensiinin hintaa nostanut euron kurssilasku näyttää toistaiseksi tasaantuneen.

– Raakaöljyn maailmanmarkkinahinta on tullut hieman alaspäin. Kuluttajahintaan vaikuttaa vielä enemmän valuuttakurssi eli euron suhde dollariin, niin kuin kaikkeen tuontitavaraan yleensäkin, kun se hinnoitellaan dollareissa, sanoo Öljyalan keskusliiton toimitusjohtaja Helena Vänskä Taloussanomille.

– Näkyvissä ei ole tällä hetkellä sellaisia tekijöitä, jotka nostaisivat raakaöljyn hintaa. Talouden taantuma näyttää pitävän hintoja alhaalla, kun kysynnän ei odoteta kasvavan dramaattisesti lähimmän vuoden aikana.

Vänskä muistuttaa, että suurin osa bensiinin kuluttajahinnasta Suomessa on veroa.

Sandy-myrsky on nostanut väliaikaisesti bensiinin hintaa Yhdysvalloissa, kun joitakin jalostamoita on jouduttu sulkemaan, mutta jos myrsky laantuu, jää vaikutus väliaikaiseksi.

Öljyalan keskusliiton tilastoima 95-oktaanisen bensiinin keskimääräinen kuluttajahinta ehti nousta Suomessa syyskuussa kaikkien aikojen ennätykseen eli 1,74 euroon litralta. Kuukautta myöhemmin lokakuun puolivälissä liikuttiin 1,70 eurossa.

Suomen Rahatiedon Taloussanomille seuraaman 95 E 10 -bensiinin keskihinta laski eilen maanantaina jo alle 1,70 euron Helsingissä Kehä I:n sisäpuolella. Esimerkiksi lokakuun 10. päivä oltiin vielä 1,73 eurossa.

Polttoaineiden hintoja seuraavan Polttoaine.netin mukaan vielä halvempaa menovesi on kuitenkin kehän ulkopuolella. Jo Tuusulassa 95-oktaanista sai 1,57 euroon ja Lahteen tultaessa hinta oli tippunut parhaimmillaan 1,54 euroon.

Näin lähennellään aikoinaan autoilijan kipurajaksi miellettyä 1,5 euron tasoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?