Nämä paljastavat, koska asuntojen hinnat kääntyvät

Talouskriisi teki Suomen asuntomarkkinoista tempoilevia. Lue, mitä talousmittareita seuraamalla ennustat, milloin asuntomarkkinoilla tapahtuu käänne.

25.10.2012 6:01 | Päivitetty 24.10.2012 18:11

Suomen asuntomarkkinat ovat muuttuneet vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen aikaisempaa epävakaisemmiksi. Neljän vuoden aikana on Suomessa koettu sellainenkin "ihme", että asuntojen hinnat laskevat.

– Asuntomarkkinoiden kehityksen ennustaminen ennen kesää 2008 oli aika helppoa, koska äkkinäisiä käänteitä ei juurikaan tapahtunut, sanoo vuokra-asuntoja välittävän Vuokraturva-yhtiön toimitusjohtaja Timo Metsola.

– Viimeiset neljä vuotta ovat olleet tempoilevia, koska vähän väliä tulee dramaattisia talousuutisia, joihin kuluttajat reagoivat hiukan ylikin suuntaan tai toiseen.

Tavalliselle asuntosäästäjälle pienetkin hintamuutokset voivat olla taloudellisesti merkittäviä, sillä moni suomalainen ostaa elämänsä tärkeimmän sijoituksen velkarahalla. Loiva hinnanlasku voi tuoda huomattavan velkahelpotuksen lainan koko rahoitusaikana.

Mutta kuinka asuntomarkkinoiden tulevaisuutta voi ennustaa ja asunnonoston ajoittaa niin sanotusti oikeaan aikaan? Taloussanomat kysyi kiinteistöalan ammattilaisilta, mitä talouslukuja ja -tilastoja he käyttävät asuntojen hintojen ja kauppamäärien suunnan ennustamiseen.

1) Toteutuneet kaupat ja myyntiajat

Asuntomarkkinoiden käännettä ennustavan kannattaa aloittaa tutkimalla asuntokauppatilastoja, vaikka ne ovatkin historiaa. Niin tekevät myös asuntomarkkinakatsauksia laativat kiinteistövälittäjät.

– Katsomme taaksepäin eli toteutuneita kauppakappaleita ja myyntiaikoja, sanoo kiinteistövälittäjäketju Kiinteistömaailman virkaa toimittava toimitusjohtaja Erkki Heikkinen.

Historialliset asuntokauppatilastot auttavat eniten lähitulevaisuuden ennustamisessa, sanoo kilpailevan Huoneistokeskuksen tuore toimitusjohtaja Antti Asteljoki.

Suurimmat asuntovälittäjät julkaisevat kauppamäärä- ja myyntiaikatilastoja kuukausittaisissa markkinakatsauksissaan.

2) Korot

Osa kiinteistöalan asiantuntijoista nimeää tärkeimmäksi asuntokauppaan liikuttavaksi tekijäksi kokonaiskorkojen kehityksen. Kokonaiskorko muodostuu asuntolainan viitekorosta ja pankin marginaalista.

– Korot on tällä hetkellä ja on ollut kautta aikaan keskeisin vaikuttaja asuntokauppaan. Asuntokauppa lähtee pääsääntöisesti asumistarpeista, ja korko on yksi keskeinen elementti siinä, mikä mahdollistaa asunnon vaihtamisen, Kiinteistömaailman Heikkinen sanoo.

Korkotason vaikutus kävi hyvin ilmi finanssikriisin kärjistyessä vuonna 2008, kun korkeina pysyneet euribor-korot käänsivät asuntojen hinnat laskuun, muistelee Vuokraturvan Metsola.

Sen sijaan seuraavan vuoden alussa asuntojen hinnat lähtivät nousuun, vaikka Suomi kärvisteli talouskriisissä. Hintojen nousussa näkyi markkinakorkojen lasku.

– Kaikilla rationaalisilla syillä asuntojen hintojen olisi pitänyt tippua keskellä talouskriisiä alaspäin, mutta hinnat nousivat ennätyksellisen jyrkästi, Metsola kertoo.

3) Bkt ja työttömyysaste

Mitä pitemmälle tulevaisuutta ennustetaan, sitä enemmän asiantuntijat kiinnittävät huomiota makrotalouteen, kuten ennusteisiin bruttokansantuotteesta (bkt) ja työttömyysasteesta.

– Pitkän tähtäimen nyrkkisääntönä voi pitää alueellisen bkt:n muutosta, sanoo kiinteistösijoitusyhtiö Kiinteistö-Tapiolan toimitusjohtaja Vesa Immonen.

Kiinteistö-Tapiola laatii asuntomarkkinoiden ennusteen Lähitapiolan eli entisen Tapiola Pankin suhdannekatsauksiin.

Huoneistokeskuksen Asteljoki sanoo, että asuntomarkkinoiden kauppamäärien suuntaa ennustaa parhaiten työllisyysluvut.

– Asuntokauppa on lähtökohtaisesti tarvekauppaa. Jos työllisyys on kansantaloudessa kohtuullisella tasolla, asuntokaupat tehdään, hän perustelee.

4) Kuluttajien luottamus

Viralliset bkt- ja työllisyystilastot laahaavat monesti kuukausia jäljessä, joten osa asuntoasiantuntijoista seuraa tarkasti kuluttajien luottamusta.

Sitä mitataan kuluttajabarometrilla, jota Tilastokeskus kerää kuukausittaisella kyselytutkimuksella. Kuluttajabarometri on yksi harvoista Suomen talouden nykytilaan ja tulevaa kuvaavista mittareista.

– Tulevaisuuteen vaikuttavista asioista keskeisiä ovat kuluttajabarometri ja kuluttajien tulevaisuuden usko, Kiinteistömaailman Heikkinen sanoo.

– Maailmantalouden tapahtumilla ei ole niin valtavasti merkitystä, vaan sillä, miten kuluttaja itse näkee oman taloudellisen tulevaisuuden lyhyellä ja keskipitkällä tähtäimellä, Vuokraturvan Metsola sanoo.

Metsolan mukaan kuluttajaluottamusluvut vaikuttavat kahdella tasolla. Uutisointi heikosta kuluttajaluottamuksesta voi laskea kuluttajien tulevaisuuden uskoa ja vastaavasti uutiset luottamuksen vahvistumisesta voivat nostaa indikaattoria.

5) Psykologia

Faktapohjaisten talouslukujen lisäksi asuntomarkkinoiden suuntaan vaikuttavat psykologiset tekijät, jota osakemarkkinoilla kutsutaan sentimentiksi.

Hyvä esimerkki psykologian vaikutuksesta on Kreikan kriisin kärjistyminen keväällä 2010. Silloin huolestuttavat talousuutiset hiljensivät hetkellisesti asuntokauppaa ja lisäsivät vuokra-asuntojen kysyntää.

– Sitten tukea pyysivät Irlanti ja Kreikka uudestaan, ja ihmiset tavallaan turtuivat uutisiin ja niiden vaikutus alkoi sulaa, Vuokraturvan Metsola selvittää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?