Nordean Nuuttila: Nuoret varautuvat ASP-tilillä luottokattoon

Nordea Suomen varatoimitusjohtaja Pekka Nuuttila sanoo, että ASP-tilien määrä on alkanut kasvaa. ASP-tili on nuorille ensiasunnon ostajille suunnattu valtion tukema säästämismuoto. Nuuttila arvelee, että nuoret varautuvat jo asuntojen mahdolliseen luottokattoon eli asuntojen enimmäisluototusasteeseen.

24.10.2012 14:10 | Päivitetty 24.10.2012 14:53

Nuorille ensiasunnon ostajille suunnattujen ASP-tilien määrä on nousussa. Tänään osavuosikatsauksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa puhunut pankkikonserni Nordean Suomen varatoimitusjohtaja Pekka Nuuttila kertoi, että ASP-tilien suosio on taas alkanut kasvaa.

ASP- eli asuntosäästöpalkkiojärjestelmän on tarkoitus helpottaa 18–30-vuotiaiden nuorten omistusasumista. ASP-tilin voi avata, jos on riittävän nuori eikä ole omistanut aiemmin puolta tai enemmän omistusasunnosta. Pankki voi myöntää ASP-säästäjälle lainan sitten, kun kymmenen prosenttia asunnon hinnasta on kasassa.

Jonkinlainen notkahdus koettiin vuodenvaihteen jälkeen, kun valtion tukeman asuntosäästämisen lisätuki päättyi. Heinäkuussa 2009 ASP:n ehtoja parannettiin siten, että ASP-tilille rahaa säästänyt nuori sai 3 000 euron ylimääräisen bonuksen, jos aloitti omakotitalon rakennustyöt tai osti asunnon vuoden 2011 loppuun mennessä.

Nuuttila arveli Taloussanomille, että ASP-säästäminen kasvattaa suosiotaan asuntolainojen enimmäisluototusasteen vuoksi. Hänen mukaansa nuoret säästäjät varautuvat jo nyt siihen, että Suomessa otetaan käyttöön asuntojen enimmäisluototusaste.

Finanssivalvonnan tämänhetkinen suositus on, että pankit saisivat myöntää lainaa enintään 90 prosenttia asunnon arvosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?