"Maksa nyt lainaa pois niin paljon kuin pystyt"

Hypo-pankin varatoimitusjohtaja Ari Paunan mielestä alhaisten korkojen aikaa kannattaa käyttää hyväkseen niin kauan kuin sitä kestää. Korot eivät pysy alhaalla ikuisesti.

21.10.2012 6:08 | Päivitetty 21.10.2012 9:22

Markkinakorkojen odotetaan pysyvän alhaalla vielä pitkään. Esimerkiksi Sampo Pankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki arvioi huhtikuussa, että korot pysyvät alhaalla ainakin vuoteen 2014. 

Vaikka pankkien marginaaleissa onkin nyt nousupainetta, ennätysalhaiset euribor-korot pitävät kokonaiskoron matalana.

Myös Palkansaajien tutkimuslaitoksen Eero Lehdon mielestä asuntovelallinen voi olla toistaiseksi turvallisin mielin. Lehdon mukaan koroissa voidaan nähdä korkeintaan pientä nousua, jos Euroopan talouden näkymät hieman paranevat.

Ari Pauna muistuttaa, että alhaista korkotasoa kannattaa käyttää hyväkseen niin kauan kuin sitä kestää. Toisin sanoen lainaa kannattaa lyhentää nyt kun se on edullista.

– Kunhan lainaa maksetaan, on lyhyt korko kannattava. Lyhyt nopealiikkeinen korko ei kannata jos lainaa maksetaan laiskasti tai ei ollenkaan. Nyt pitäisi maksaa lainaa pois mahdollisimman paljon, Pauna sanoo.

Suomalaiset ovat käyttäneet onnistuneesti hyväkseen alhaisten korkojen ajan. Vaarana on vain se, että jossain vaiheessa onnenaiheesta tuleekin kompastuskivi.

Vastuullisen lainanottajan tulee testata oma lainanhoitokykynsä huomattavasti lainasopimuksensa korkotasoa korkeammalla korolla. 

Toukokuussa Suomen Pankin varajohtaja Pentti Hakkarainen arveli, että "markkinakorkoon täysin sidotut lainat voivat johtaa kotitalouksien kannalta hankalaan tilanteeseen".

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?