Mazda uudisti keskeiseen perheautoluokkaan tulevan 6-mallinsa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Mazdan toiveiden kuutonen

Mazdan ensi talven myyntitoiveet ovat uuden pitkän kuutosmallin varassa.

20.10.2012 6:11 | Päivitetty 19.10.2012 13:30

Mazda ei ole päässyt Suomen-markkinoilla enää siihen nosteeseen, mitä japanilaismerkillä vaikkapa kymmenkunta vuotta sitten oli. Yhtiön autot tiedetään luotettaviksi, mutta niissä ei ole ehkä ollut sellaisia erottuvia persoonallisia piirteitä jotka olisivat herättäneet suuren ostajakunnan mielenkiinnon.

Nyt Mazdan mallisto on vähitellen alkanut uudistua, ja Ilta-Sanomien koeajama Mazda 6 voi muuttaa valmistajan näkymiä myös täkäläisessä perheautokaupassa.

Ensivaikutelma 4,87-metrisestä sedanmallista ei välttämättä lupaile hyviä sisätiloja. Katto kaartuu nykymuodin mukaisesti jyrkän luiskasti ja vie takamatkustajien pääntiloja. Mutta yllättäen matkustamossa onkin väljä tunnelma.

Selkeässä ohjaamoilmeessä on paljon piirteitä valmistajan CX-5 -katumaasturista.

Akseliväli on huomattavan pitkä, mikä tekee ajoon suuntavakavuutta. Koeajajien mielestä yhtiö on myös onnistunut karsimaan Mazdan edellistä 6-mallia vaivannutta ohjauksen levottomuutta. Ohjausta voi silti edelleen joko kehua tai moittia kevyeksi ja herkäksi.

Manuaalivaihteisto oli muuten täsmällinen ja napakka, mutta pakin päälle laittaminen vaati koeajajien mielestä hieman liikaa voimaa. Koeajoauto oli kuitenkin esisarjan valmistusyksilö, joten tammikuussa Suomeen saatavissa myyntimalleissa ominaisuus voi olla korjattu.

Yhtiö käyttää autojensa uusitusta moottoritekniikasta mallinimeä Skyactiv. Kaksilitraista bensiinikonetta saa kahdella eri tehovaihtoehdolla, 145:n ja 165:n hevosvoiman virityksillä. Vääntö on kummassakin sama. Valmistaja lupaa kulutuksen jäävän vahvemmassakin versiossa kuuden litran tuntumaan.

Kalleimpiin dieselmalleihin on tarjolla iEloop-nimihirviöllä siunattu sähkönvaraajajärjestelmä. Se ottaa talteen ja kierrättää takaisin osan auton käyttämästä sähköenergiasta. Näin polttoainetta ei hupene koko ajan laturin pyörittämiseen, ja dieselin kulutus pienenee muutamalla desilitralla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?