Asuntoverkko: Asuntokauppa käy eri tahtiin

Asunnot käyvät edelleen kaupaksi, mutta kauppamäärissä on vaihtelua eri puolilla maata. Hinnoissa ei ole juuri joustettu, kertoo kiiinteistöketju Asuntoverkko.

| Päivitetty

Asuntomarkkinoiden kehitys on ollut eritahtista maan eri osissa, käy ilmi kiinteistöketju Asuntoverkon katsauksesta. Esimerkiksi Satakunnassa asuntokauppoja tehtiin heinä-syyskuussa yhdeksän prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

– Tavallisista asunnoista tehdään edelleen kauppaa. Asunnon ostajat hyötyvät edelleen matalasta korkotasosta ja ostajilla on 2,5 kuukautta aikaa tehdä kaupat ennen kuin varainsiirtovero nousee, kommentoi Asuntoverkon hallituksen puheenjohtaja Tomi Sarlin.

– Kalliimman hintaluokan asunnoissa myyntiajat sen sijaan ovat pidempiä. Talousuutisointi ja yleinen epävarmuus markkinoilla vaikuttavat tällä hetkellä kalliimpien asuntojen kauppoihin. Asunnon ostajat ovat varovaisia ja riskejä ei haluta ottaa.

Kaikkialla menekki ei ole yhtä hyvää. Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa kauppamäärät laskivat 13 prosenttia. Kauppamäärät laskivat myös Hämeessä, Itä-Uudellamaalla, Keski-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla sekä Varsinais-Suomessa.

Sen sijaan esimerkiksi Espoossa ja Helsingissä kauppamäärät nousivat 5-6 prosenttia.

Kauppamäärien supistuminen ei juuri ole näkynyt hinnoissa. Vanhojen kerrostaloasuntojen keskineliöhinnat nousivat tai pysyivät ennallaan suurimmassa osassa maata.

Kuitenkin esimerkiksi Päijät-Hämeessä vanhojen kerrostaloasuntojen keskineliöhinnat nousivat lähes seitsemän prosenttia.

Espoossa neliöhinnat nousivat heinä-syyskuussa noin neljä prosenttia, Vantaalla viisi prosenttia ja Helsingissä jopa kuusi prosenttia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?