Ensiasunnon ostajat tuntevat huonosti markkinoita ja verotusta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ensiasunnon ostajilla on tosiasiat hukassa

Ensiasunnon ostajat tuntevat kehnosti asuntojen todellista hintatasoa. Kiinteistömaailman teettämän kyselyn mukaan myös tietämys veroseuraamuksista on usein hutera.

16.10.2012 13:20 | Päivitetty 16.10.2012 13:38

Ensiasunnon ostoa suunnittelevista alle puolet tietää, että korkojen verovähennysoikeutta pienennetään vähitellen. Niinikään alle puolet tiesi, että alle 40-vuotiaan ostajan ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa.

Tämä ilmenee Kiinteistömaailman YouGov Finlandilla teettämästä 18–39-vuotiaalle osoitetusta kyselystä. Siihen vastasi hieman yli tuhat yksityishenkilöä, jotka eivät ole omistaneet asuntoa tai sen osaa.

Kyselyyn vastanneista 70 prosenttia aikoo ostaa asunnon. Heillä oli jonkin verran paremmat tiedot asuntokaupasta ja siihen liittyvistä veroseikoista kuin niillä, jotka eivät harkitse asunnon ostoa.

Barometrin perusteella myös ostajien tietämys asuntojen todellisesta hintatasosta on vajavainen.

– Etenkin nuorimmilla seurantaperspektiivi on lyhyt, huomautti Kiinteistömaailman vt. toimitusjohtaja Erkki Heikkinen tutkimusta esitellessään.

Hänen mielestään tilanne kasvattaa välittäjän vastuuta.

Omakotitalohaaveettyssäävät rahaan

Tietojen ohuuden vuoksi toiveet voivat olla epärealistisia.

– Haave ison asunnon ostosta kariutuu tavallisimmin rahan puutteeseen, Heikkinen sanoi.

Hänen mukaansa on jo pidempään ollut trendi, että asumisuraa ei aloiteta yksiöstä.

– Yksiöt menevät sijoittajille ja vuokra-asunnoiksi, Heikkinen kertoi.

Kiinteistömaailman välittämistä ensiasuntokaupoista 36 prosenttia on kaksioita ja 40 prosenttia kolmioita. Kyselyyn vastanneista useimmat haluavat vähintään kolmion. Miltei puolet miehistä tahtoisi ostaa omakotitalon.

Omakotitalohaave toteutuu harvoin heti. Vain alle puoli prosenttia ensiasunnon Kiinteistömaailman avulla hankkineista on ostanut omakotitalon.

Taloustilanne näkyy asuntomarkkinoilla. Ensiasunnon havittelijat ovat alkaneet jarrutella päätöksiään. Osin hankkeet peruuntuvat rahoituksen saamisongelmiin. 

Viime vuonna joka neljäs Kiinteistömaailman välittämä kauppa koski ensiasuntoa, mutta tänä vuonna joka viides kaupantekijä oli ensimmäistä kotiaan ostava.

Veromuutos voi tuodakysyntäpiikin loppuvuodeksi

Asunto-osakkeen ostajan varainsiirtovero nousee ensi vuoden alussa kahteen prosenttiin 1,6 prosentista. Tuosta alkaen vero lasketaan asunnon velattomasta hinnasta eikä kauppahinnasta kuten nykyisin. – Asunnon ostajalle muutoksen vaikutus voi olla tuhansia euroja, Heikkinen sanoi.

Uudisasunnoissa myyntihinnan ja velattoman hinnan erotus on usein suuri. Heikkinen arvioi, että muutos voi tuoda kysyntäpiikin etenkin näiden asuntojen kauppaan vuoden lopulla. Vastaavasti kauppa voi hiipua joksikin aikaa ensi vuoden puolella.

– Ajoitus on hankala. Se voi hetkellisesti vaikuttaa kysyntään, arvioi toimitusjohtaja Heikki Perälä Helsingin seudun keskuskauppakamarista.

Rakennusliike NCC:n toimitusjohtaja Harri Savolainen ennakoi, että vaikutus jää silti lyhyeksi. Hän huomauttaa, että ihmiset ostavat kuitenkin asuntoja tarpeeseen perustuen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?