Uotila: Alhaisten korkojen merkitys asuntokaupalle on todella suuri - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Matalat korot vauhdittavat asuntokauppaa selvästi

Korkojen mataluus vauhdittaa nyt asuntokauppaa selvästi. Sampo Pankin johtava neuvonantaja Lauri Uotila arvioi, että alhaisten korkojen merkitys on todella suuri.

16.10.2012 12:29 | Päivitetty 16.10.2012 12:29

Kiinteistömaailman vt. toimitusjohtaja Erkki Heikkinen ja rakennusliike NCC:n toimitusjohtaja Harri Savolainen pitivät Sampo Pankin ja Kiinteistömaailman välittäjäbarometrin julkistustilaisuudessa niin ikään korkojen mataluutta keskeisenä asuntokaupan pönkittäjänä.

Euroopan keskuspankki pitää todennäköisesti ohjauskorkonsa ennätysmatalana ainakin ensi vuoden ajan. Sampo Pankissa ennakoidaan, että euriborkorot säilyvät yhden prosentin alapuolella vähintään ensi vuoden.

– Emme ennusta tätä pidemmälle, mutta korot voivat olla tosi matalat monta vuottakin, Sampo Pankin johtava neuvonantaja Lauri Uotila sanoi.

Hän huomautti, että Suomessa on euroalueen alhaisimmat asuntolainakorot. Suomessa uusien asuntolainojen keskikorko on 1,72 prosenttia, kun euroalueella se on 2,94 prosenttia.

Vaikka pankit todennäköisesti nostavat edelleen marginaalejaan, parin prosentin tuntumassa liikkuvat kokonaiskorot lienevät arkea pitkään. Silti kuluttajien halutaan tekevän taloutensa stressitestejä kuuden, seitsemän prosentin koron varalta. Jossain vaiheessa pitkää lainaa ne voivat olla todellisuutta.

– Ennen sanottiin, että kohta korot nousevat, nyt sanotaan, että kyllä korot joskus nousevat, Uotila sanoi.

Irtisanomiset vaikuttavatpaikallisestiKiinteistömaailman Heikkinen huomautti, että toinen merkittävä asuntokaupan tukija on asunnon ostajan turvallisuudentunne.

– Positiivinen tulevaisuuden usko tarvitaan aina taustalla.

Työpaikalla olevat yt-neuvottelut saavat kuluttajat lykkäämään asunnonostopäätöstä vaikkapa vuodella. Alkusyksyn aikana kymmenet yritykset ovat ilmoittaneet aloittavansa yt-neuvottelut. Osa on kertonut tähtäävänsä satojen työntekijöiden vähentämiseen.

Heikkinen uskoi, että yt-neuvotteluilla voi olla paikallisesti suuri vaikutus asuntokauppaan. Hänen mukaansa esimerkiksi Salossa tilanne näkyy selvästi.

Toisaalta irtisanomiset pakottavat monet ihmiset etsimään töitä toiselta paikkakunnalta, mikä puolestaan tukee muuttoa ja asuntokauppaa.

Yleisesti synkkä yt-syksy voi vaikuttaa Heikkisen mukaan asuntokauppaan ”jonkin verran”, mutta ”tuskin dramaattisesti”. Uotila suhteutti tilannetta ja muistutti, että kaikki ekonomistit ennakoivat työttömyyden pysyttelevän kahdeksan prosentin tuntumassa.

– Noin 200 000 työttömän joukossa muutaman tuhannen lisäys ei paljon tunnu, hän sanoi.

Asuntojen hinnatpysyttelevät ennallaan

Sampo Pankin ja Kiinteistömaailman välittäjäbarometriin vastanneet noin 550 välittäjää odottavat asuntokaupan kokonaisuudessaan kehittyvän maltillisesti.

Kysyntä kohdistuu etenkin pieniin asuntoihin. Yli kolmen huoneen asuntojen havittelijoiden harkinta-aika kasvaa. Heikkinen huomautti, että maata lähellä olevien asuntojen kauppa aina hieman hiipuu syksyllä ja talvella, ja näin käy todennäköisesti nytkin.

Asuntojen tarjontaa pitää yllä se, että asunnonvaihtajia on kehotettu myymään vanha ennen uuden ostamista.

Hintojen laskua ei pidetä todennäköisenä.

– Hintoihin ei ole odotettavissa suuria muutoksia, Uotila ennakoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?