Tuottaako lämpöpumppu todellakin luvatusti?

Suomen Lämpöpumppuyhdistys lupaa mainoksessaan todella kovaa tuottoa rahansa lämpöpumppuun sijoittaneelle. Voiko lupauksiin luottaa?

15.10.2012 13:02 | Päivitetty 15.10.2012 13:07

Lämpöpumppualalla toimivien yritysten etujärjestö Suomen Lämpöpumppuyhdistys on herättänyt huomiota lehti-ilmoituksellaan, jossa luvataan rahoille parhainta tuottoa sijoittamalla ne kasvavaa suosiota niittävään lämpöpumppuun.

Ilmoituksen mukaan näin on ainakin silloin, kun verotus on kiristymässä ja pörssikurssit ovat laskussa.

– Olipa aika hyvä tai huono, parhaan tuoton rahoillesi saat lämpöpumpulla, ilmoitus lupaa ykskantaan.

Lämpöpumppuyhdistyksen toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen kertoo, että ensialkuun ylimitoitetulta kuulostava lupaus perustuu energian hintaan, jonka nousussa ei näytä olevan loppua.

– Kun puhutaan esimerkiksi öljylämmityksen vaihtamisesta maalämpöön, maksaa remontti 15 000–20 000 euroa. Tällä noin kolmen tuhannen euron öljylasku vaihtuu noin tonnin sähkölaskuun. Pari tonnin vuosittainen tuotto 10–15 tuhannelle eurolle, se on noin 10–15 prosenttia, Hirvonen perustelee Taloussanomille.

Hän muistuttaa, että tuotto riippuu pumpputyypistä ja kiinteistöstä. Yleensä lämpöpumppuinvestointi kohottaa kuitenkin myös talon arvoa.

– Tämä on se logiikka, miksi ihmiset niitä näinä päivinä niin paljon ostavat. Investoinnin taloudellinen kannattavuus on yleensä hirveän hyvä, Hirvonen sanoo ja vetoaa myös siihen, että investointia voidaan pitää melko riskittömänä, päinvastoin kuin esimerkiksi pörssissä.

– Energian hinta, kun vielä nousee, niin tuotto vain paranee. Kenenkään en ole vielä kuullut ennustavan, että energian hinta ei nousisi.

Suomalaiskuluttajat investoivat viime vuonna lämpöpumppuihin noin 370 miljoonaa euroa, ja pumppuja on Suomessa jo noin puoli miljoonaa. Joka vuosi pumppujen määrä lisääntyy 60 000–70 000:lla.

Ilmalämpöpumppujen lisäksi myös maalämpöpumppujen myynti kasvaa ripeästi. Kun pumppuja myytiin edellisvuonna 8 000 kappaletta, viime vuonna myynti jo lähes tuplaantui.

Kuluttajatkriittisinä

Lämpöpumppujen lisääntyvä määrä on näkynyt myös niitä koskevien riita-asioiden lisääntymisenä, sillä pumppujen välillä on selviä laatu- ja tehokkuuseroja.

Kovilla pakkasilla ilmalämpöpumput vievät lämmitykseen roimasti enemmän sähköä kuin lauhalla ilmalla, ja pumppujen pitää olla lisäksi oikein säädettyjä.

Kuluttajariitalautakunnassa on tällä hetkellä vireillä lähes viisikymmentä valitusta, jotka liittyvät tavalla tai toisella lämpöpumppuihin.

– Valitukset voivat koskea joko pumppua tai asennusta, tai sitten molempia, kertoo lautakunnan varapuheenjohtaja Päivi Korkiala.

Alkuvuodesta saatiin lautakunnan ratkaisu asiasta, joka koski ilmalämpöpumpun markkinointia.

Kuluttajariitalautakunta huomautti maahantuojaa, koska laite ei yltänyt maahantuojan markkinoinnissaan esittämiin lupauksiin.

Kuluttajariitalautakunnan mukaan laitteen pitkän aikavälin lämmöntuotto jäi näin ollen Suomessa noin kolmanneksen markkinoinnissa luvattua pienemmäksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?