Vadén: "Suomi on Venäjän energiaprovinssi" - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Miksi tästä ei puhuta? "Suomi on Venäjän energiaprovinssi"

Suomi tuo lähes kaiken käyttämänsä öljyn itänaapurista, mutta kukaan ei puhu sen synnyttämästä riippuvuudesta, professori ihmettelee.

13.10.2012 6:08 | Päivitetty 12.10.2012 17:25

Suomi tuo 90 prosenttia käyttämästään öljystä ja kaiken käyttämänsä maakaasun Venäjältä. Aalto-yliopiston professori, filosofi Tere Vadén pitää käsittämättömänä, ettei asiaan kiinnitetä enempää huomiota.

– Suomi on Venäjän energiaprovinssi, Vadén sanoo.

Esimerkkinä toimii ulkoministeri Erkki Tuomiojan elokuinen lausunto, jonka mukaan Nord Stream -kaasuputkihanke ei ole turvallisuuspoliittinen kysymys.

– Vaikka ihan hyvin tiedetään, että Venäjä on käyttänyt kaasun toimitusten lopettamista poliittisena välineenä.

– Voisi puhua jopa energiapoliittisesta suomettumisesta. Ei voida sanoa kaikkea mitä haluttaisi.

Kaasun kuljetuksista Ukrainan kautta muualle Eurooppaan on kiistelty vuosikaudet. Hiljattain Venäjä tarjosi Moldovalle kaasua edullisempaan hintaan, jos se jää Euroopan unionin (EU) energiayhteisön ulkopuolelle.

Vanhan ajatuksen mukaan kansainvälinen kauppa lisää keskinäisriippuvuutta ja edistää samalla demokratiaa. Vadénia se ei vakuuta.

– Venäjä voi myydä sen öljynsä ihan yhtä hyvin vaikka Kiinaan, mutta Suomi ei voi ostaa öljyään muualta. Riippuvaisuus on todella yksipuolista siinä mielessä.

Venäjä elääenergiastaan 

Venäjän talouden suuri ongelma on taas juuri riippuvaisuus öljystä ja ylipäänsä energiantuotannosta, sanoo vanhempi ekonomisti Seija Lainela Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksesta.

Venäjän viennin arvosta 70 prosenttia koostuu raakaöljyn, öljytuotteiden, maakaasun ja muun energian myynnistä. Federaation tuloista puolet tulee energian tuotannon tai viennin verotuksesta.

– Venäjän bruttokansantuotteen kehitys kulkee samaan suuntaan kuin raakaöljyn maailmanmarkkinahinta, Lainela sanoo.

Kuka sitten on heikoimmassa asemassa? Vaihtoehtoisia energianlähteitä tutkiva Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan professori Peter Lund näkee asian päinvastoin kuin Vadén.

– Energia on Venäjälle strategisempi kysymys kuin Euroopalle. Venäjä pystyisi käyttämään energiakortin vain kerran, koska Euroopalla on vaihtoehtoja.

Lund uskoo vahvojen kauppasiteiden vahvistavan myös Venäjän demokratian kehitystä. Lisäksi Venäjän elokuussa voimaantullut jäsenyys Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa helpottaa keskustelua mahdollisista ongelmista.

Vaihto on joka tapauksessa merkittävää molemmille, sillä öljyä vastaan Suomesta virtaa Venäjälle joka vuosi miljardeja euroja. Vadén vertaa summaa Euroopan kriisimaille myönnettyihin tukiin.

– Onhan se paljon suurempi ongelma kuin tukipaketit, jotka ovat kertaluonteisia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?