Euron vahvistuminen voi alentaa bensiinin hintaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Autoilijan toive: Vahvistu euro!

Autoilijan kannattaa toivoa euron vahvistumista, sillä se laskisi bensiinin hintaa. Neste Oilin mukaan esimerkiksi euron hinnan nousu 1,50 dollariin painaisi bensiinin hintaa noin kymmenen senttiä, jos mikään muu hintaan vaikuttava tekijä ei muuttuisi.

12.10.2012 6:01 | Päivitetty 11.10.2012 17:42

Kreikan ja Espanjan ongelmat näkyvät autoilijan bensiinilaskussa. Lasku pienenisi, jos eurokriisi hellittäisi selvästi, sillä se todennäköisesti vahvistaisi euroa suhteessa dollariin.

Laskun kutistuminen kuitenkin edellyttäisi, että mikään muu polttoaineen hintaan vaikuttava tekijä ei muuttuisi hintaa nostavaan suuntaan.

Euro heikkeni alkuvuodesta kesään asti, mutta alkoi elpyä kun Euroopan keskuspankki ilmoitti kesällä alkavansa ostaa euromaiden joukkovelkakirjalainoja jälkimarkkinoilta.

Euron dollarikurssi on vahvistunut vajaan prosentin kuukaudessa ja miltei viisi prosenttia kolmessa kuukaudessa. Bensiinin hinnassa on nähtävissä pieni muutos alaspäin.

Taloussanomien Suomen Rahatiedolla teettämästä vertailusta ilmenee, että Helsingissä Kehä I:n tuntumassa olevilla kahdeksalla asemilla 95 E 10 -bensiinin hinta on laskenut keskimäärin kaksi senttiä 1,73 euroon syyskuun puolivälistä lokakuun toiseen viikkoon mennessä.

Dieselin hinta on samaan aikaan painunut yhden sentin 1,57 euroon.

Tällä viikolla alamäki on jatkunut. Kaksi asemaa on pudottanut 95 E 10 -bensiinin hinnan 1,70 euron alapuolelle.

Silti ollaan edelleen melko kaukana vuoden alun hinnoista. Tammikuun toisella viikolla 95 E 10 -bensiini maksoi pääkaupungin liepeillä keskimäärin 1,59 euroa litralta. Diesel oli puolestaan 0,4 euroa nykyistä halvempaa.

Verotus liudentaavaluutan vaikutustaSuomen Bensiinikauppiaitten ja Liikennepalvelualojen liiton puheenjohtaja Aimo Kettunen sanoo, että euron dollarikurssi on merkittävä tekijä bensiinin hinnassa.

Kyse on siitä, että raakaöljyn kauppaa käydään maailmanmarkkinoilla dollareissa, mutta kuluttajakauppaa tehdään niin Suomessa kuin muuallakin euroalueella euroissa.

Suomessa bensiinin hinnasta noin puolet on veroja, mikä liudentaa valuuttakurssin vaikutusta. Neste Oilin myyntipäällikkö Petteri Kämpjärvi arvioi, että 1,70 euron hinnasta noin 0,90 euroa on veroja.

– Jos oletetaan, että vain euron dollarikurssi vahvistuisi ja euro maksaisi 1,50 dollaria nykyisen hieman alle 1,30:n sijaan, bensiinin pumppuhinta laskisi noin kymmenen senttiä litralta, Kämpjärvi laskee.

Syyrian sekasorto tuntuuautoilijan kukkarossa

Kettunen muistuttaa, että todellisuudessa bensiinin hinta elää koko ajan myös raakaöljyn hinnan vuoksi.

– Joskus käy niin onnettomasti, että raakaöljyn hinta nousee samaan aikaan kun euro heikkenee, hän huomauttaa.

Vuonna 2008 kävi päin vastoin. Euro oli keskimäärin selvästi vahvempi kuin tänä vuonna ja kurssi liikkui 1,25–1,60 dollarin välillä. Öljyalan keskusliiton tilaston mukaan tuolloin bensiinin reaalihinta oli keskimäärin 1,21 euroa litralta eli 0,24 euroa alempi kuin esimerkiksi vuonna 2007.

Öljyalan keskusliiton mukaan raakaöljyn hinta on pysynyt elokuun jälkeen melko paikoillaan. Siihen vaikuttaa talousnäkyminen heikentyminen Yhdysvalloissa ja Euroopassa ja kasvun hiipuminen Aasiassa sekä Yhdysvaltain raakaöljyn varastotilanne.

Syyrian sekasorto aiheuttaa öljymarkkinoilla erävarmuutta samoin kuin EU:n asettama Iranin öljysaarto.

Joka tapauksessa polttoaine on kallistaTankkaajan kuitissa näkyy Kettusen mukaan paitsi kansainvälinen myös paikallinen tilanne. Rivikauppiaat eivät hänen mielestään pysty vastaamaan ruuhka-Suomen asemien hintoihin. Esimerkiksi Itä- ja Pohjois-Suomessa 1,75 euroa ylittävät hinnat ovat tavallisia.

– Kilpailuasetelma eri alueilla on hyvin erilainen. Joillakin paikkakunnilla tilanne on epäterve, hän sanoo.

Kettunen ei usko kovin kummoisiin hinnanalennuksiin. Hänestä on hyvä, jos hinta kestää edes 1,75 euron tuntumassa.

– Siitä ei pääse mihinkään, että polttoaine on joka tapauksessa liian kallista asiakkaalle.

Bensiinin hinta on laskenut hieman kuukaudessa Polttoaineen keskihinta 8:lla Kehä I:n huoltoasemalla

Päivän hinta95 E 10 euroa/litraDiesel euroa/litra1.1.20121,541,4610.1.20121,591,5311.9.20121,751,5810.10.20121,731,57 Lähde: Suomen Rahatieto

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?