IMF kävi neuvomassa Bulgariaa – 25 %:lta puuttuu yhä sisävessa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Järjestö syyttää: IMF:n neuvot lisäävät köyhyyttä

Kansainvälisen valuuttarahaston, Euroopan komission ja Euroopan keskuspankin neuvot ovat ajaneet maita taantumaan, heikentäneet työväestön elinoloja ja köyhdyttäneet koko väestöä. Näin väittää ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö Ituc tuoreessa raportissaan.

9.10.2012 21:28 | Päivitetty 9.10.2012 21:29

Ituc tarkasteli tutkimuksessaan maailmantaloutta ja tarkemmin kuutta maata. Ne olivat Bulgaria, Dominikaaninen tasavalta, Kreikka, Indonesia, Nepal ja Zambia, joissa talouskasvu, työpaikkojen määrä ja työläisten oikeudet ovat olleet jyrkässä laskussa viime vuosina.

Niissä maissa on myös harjoitettu IMF:n, EU:n tai EKP:n suosittelemaa talouspolitiikkaa.

Itucin pääsihteeri Sharan Burrow syyttää työväestön olojen heikentymisestä politiikkoja, jotka ovat laittaneet pankkien ja rahoitusmaailman edut ihmisten etujen edelle.

– Pankkeja on tuettu ja taattu biljooneilla veronmaksajien dollareilla samaan aikaan, kun työläisten palkkoja ja etuja on leikattu. IMF ja muut laitokset ovat keskittäneet huomionsa finanssivakautukseen, eivätkä ajatelleet, kuinka tämä vaikuttaa työpaikkansa menettäneisiin, Burrow sanoo tiedotteessa.

Raportti nostaa yhdeksi esimerkiksi Bulgarian. Maa on toteuttanut kaikki IMF:n vaatimat joustavan työmarkkinoiden neuvot.

Silti taantuma on tuhonnut yli puoli miljoonaa työpaikkaa Bulgariassa ja noin 16 prosenttia väestöstä on muuttanut pois maasta. Bulgarialaisista 79 prosenttia ei pysty säästämään rahaa ja joka neljänneltä kotitaloudelta puuttuu sisävessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?