Rehn: Euroalueen pankkivalvonta voi perustua Suomen malliin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Rehn: Suomesta esimerkkiä EU:n pankkivalvonnalle – houkuttelee Ruotsia?

Talouskomissaari Olli Rehnin mukaan Euroopan unionin yhteinen pankkivalvonta voi perustua Suomen malliin, jossa Finanssivalvonta toimii erillisenä instituutiona Suomen Pankin sisällä. Malli voisi houkutella myös Ruotsia, Rehn arvelee.

9.10.2012 9:09 | Päivitetty 9.10.2012 9:08

Euroalueen valtiovarainministerit vannoivat eilen Luxemburgissa yhteisen pankkivalvonnan nimeen. Euroryhmä ei ollut kuitenkaan yksimielinen siitä, millä tavoin pankkiunionia ja yhteistä pankkivalvontaa aletaan toteuttaa.

Euroopan unionin talouskomissaarin Olli Rehnin mukaan EU:n pankkivalvonta voi perustua Suomen malliin.

– Suomen malli on osoittanut toimivansa hyvin. Se on varmasti yksi malli, jonka perusteella Euroopan pankkivalvontaa lähdetään rakentamaan, Rehn sanoi toimittajille Luxemburgissa euroryhmän kokouksen jälkeen.

Suomessa Finanssivalvonta toimii Suomen Pankin sisällä, mutta erillisenä instituutiona. Rehnin mukaan malli voisi houkutella myös Ruotsia, koska se on lähellä Ruotsin tapaa järjestää rahoitusmarkkinoiden valvonta.

Yhteinen pankkivalvonta on keskeinen osa eurojohtajien tiekarttaa ulos eurokriisistä. Viranomaiset ovat erimielisiä esimerkiksi siitä, millä aikataululla yhteinen pankkivalvonta toteutetaan, ja onko sillä tarkoitus hoitaa vanhoja vai ainoastaan tulevia kriisejä.

Saksan valtiovarainministerin Wolfgang Schäublen mukaan erimielisyydet eivät kuitenkaan johda siihen, että yhteinen strategia jäisi uupumaan.

– Päätöksestä pidetään kiinni, Schäuble sanoi euroryhmän kokouksen jälkeen.

Päätös EU:n tai euroryhmän yhteisestä pankkivalvonnasta herättää kuitenkin ristiriitoja. Yksi vastustusta herättävä seikka on yhteinen talletussuojarahasto.

Euroopan keskuspankin (EKP) johtokunnan jäsenen Benoît Coeurén mukaan pankkiunioni pitäisi sisältää yhteinen talletussuojarahasto. Hän pitää pankkiunionia luultavasti kriisin käännekohtana.

Eilen Frankfurtissa puhuneen Coeurén mukaan pankkiunionin käyttöönotto voidaan aloittaa ensi vuoden alusta alkaen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?