Portugalin seuraavalle tukierälle euroryhmän hyväksyntä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Portugali sai euroryhmän hyväksynnän seuraavalle tukierälle

Euroalueen valtiovarainministerit hyväksyivät eilen Portugalin hätälainan seuraavan maksuerän toimeenpanon.

Jean-Claude Juncker ja Christina Lagarde Luxemburgin kokouksessa.­

9.10.2012 8:03 | Päivitetty 9.10.2012 8:07

Portugalille annettiin myös vuosi lisää aikaa saavuttaa kolmen prosentin budjettialijäämä, euroryhmän puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kertoi eilen pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Muodollisesti euroryhmän maksupäätös koskee vasta 0,8 miljardin euron osuutta maksuerän 4,3 miljardin euron kokonaissummasta. Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Christina Lagarde sanoi kuitenkin samassa lehdistötilaisuudessa, että hän aikoo suosittaa IMF:n hallitukselle järjestön 1,5 miljardin euron osuuden maksuunpanoa.

Euroopan unionin valtiovarainministerien odotetaan näyttävän vihreää valoa jäljelle jäävien 2,0 miljardin euron osalta tämänpäiväisessä Ecofin-kokouksessaan.

Kyseessä on kuudes maksuerä Portugalille myönnetystä yhteensä 78 miljardin euron hätärahoituksesta.

Maksupäätös on seurausta IMF:n, EU:n ja EKP:n muodostaman, niin sanotun troikan 11. syyskuuta antamasta suosituksesta ja on osoitus Portugalin hyvästä kehityksestä ja siitä, että uudistusohjelma on suurelta osin oikeilla raiteilla.

Samalla Portugalille asetettuja tavoitteita budjettivajeen supistamiseksi hieman helpotettiin. Kuluvan vuoden tavoite nostettiin viiteen prosenttiin aiemmasta 4,5 prosentista. Ensi vuoden alijäämätavoitteeksi asetettiin 3,0 prosenttia aiemman 4,5 prosentin sijaan.

Tämä tarkoittaa, että Portugali kohtaa kolmen prosentin vajetason aiempaa myöhemmin eli vasta vuonna 2014, jonka alijäämätavoitteeksi asetettiin 2,5 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?