Euroryhmä: Kreikalla reilu viikko aikaa tehdä uskottava säästösuunnitelma - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kreikalla reilu viikko aikaa osoittaa sitoutuvansa säästötoimiin

Euroryhmä asetti Kreikalle reilun viikon aikaa osoittaa, että se on sitoutunut säästötoimiin. Mikäli Kreikka osoittaa sitoutumisensa, saa se seuraavan, noin 30 miljardin euron lainaerän. Kreikan valtiovarainministeri Jannis Stournanasin mukaan lainaerä pitäisi saada jo marraskuussa.

9.10.2012 7:40 | Päivitetty 9.10.2012 7:49

Kreikalla on reilu viikko aikaa osoittaa noudattavansa kansainvälisten rahoittajien vaatimaa säästösuunnitelmaa valtion budjetin tasapainottamiseksi. Euroryhmän puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi eilisen euroryhmän kokouksen jälkeen, että Kreikalla on aikaa 18. lokakuuta asti.

Tuolloin EU-maiden johtajat kokoontuvat Brysseliin Eurooppa-neuvoston kokoukseen. Mikäli Kreikka osoittaa sitoutuvansa säästötoimiin, sille voidaan myöntää tukipaketin seuraava, 31 miljardin euron lainaerä. Suurin osa summasta on tarkoitus käyttää pankkien pääomittamiseen.

Junckerin mukaan Kreikka on edistynyt selvästi. Myös Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtajan Christine Lagarden mukaan Kreikassa on tapahtunut edistystä, mutta paljon pitää vielä tehdä. Lagarde sanoi, että troikka – Euroopan komissio, Euroopan keskuspankki ja IMF – jatkaa työtään Kreikassa.

Kreikan neuvottelut troikan kanssa ovat edelleen kesken.

Kahden vuodenjatkoaika?

Lisämausteen Kreikka-soppaan tuo helleenien tarve saada lisäaikaa säästötoimien toteuttamiselle. Kreikan valtiovarainministeri Jannis Stournanas sanoi eilisen Luxemburgin kokouksen jälkeen, että Kreikka tarvitsee rahaa marraskuussa. Stournanasin mukaan uudesta lainaerästä pitää päättää seuraavien viikkojen aikana.

Valtiovarainministerin mukaan Kreikka sai laajaa tukea toimilleen euroryhmän kokouksessa. Ehdotus kahden vuoden lisäajasta säästötoimien toteuttamiseen on edelleen pöydällä. Stournanasin mukaan lisäaika tarkoittaisi 12 miljardin euron rahoitusvajetta, mutta se olisi mahdollista täyttää ilman varsinaista Kreikalle myönnettävää lisärahaa.

Samaan aikaan, kun Stournanas neuvottelee Luxemburgissa, kreikkalaiset suunnittelevat säästötoimien vastaisia mielenosoituksia Ateenassa. Saksan liittokansleri Angela Merkel vierailee tänään Kreikan pääministerin Antonis Samarasin luona.

Merkel on antanut kreikkalaisia rankasti kurittaneille säästötoimille kasvot. Kreikan hallitus on varautunut mielenosoituksiin 7 000 poliisin voimin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?