IMF: Maailmantalouden kasvua uhkaavat riskit merkittäviä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

IMF: Merkittävät riskit uhkaavat maailmantalouden kasvua

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF näkee maailmantalouden kasvunäkymät aiempaa synkempinä.

IMF:n pääekonomisti Olivier Blanchard keroo, että suurimmissa kehittyvissä talouksissa aiemmin vahvana pysynyt kasvu on hidastunut.­

9.10.2012 7:26 | Päivitetty 9.10.2012 7:42

Heikomman kehityksen riskit ovat viime aikoina lisääntyneet ja riskit ovat merkittäviä, valuuttarahasto sanoo World Economic Outlook -katsauksessaan.

IMF ennustaa maailmantalouden kasvavan tänä vuonna 3,3 prosenttia ja ensi vuonna 3,6 prosenttia. Heinäkuussa vastaavat ennusteet olivat hieman optimistisemmat eli 3,5 ja 3,9 prosenttia.

IMF:n mukaan hiipuva kasvu koskee myös kaikkia suurimpia kehittyviä talouksia, kuten Kiinaa, Intiaa, Venäjä ja Brasiliaa. Kehittyvissä talouksissa päästään tänä ja ensi vuonna kuitenkin vielä yli viiden prosentin kasvulukemiin, kun kasvu kehittyneissä talouksissa jää 1,5 prosentin tuntumaan.

Valuuttarahaston mukaan suurin uhka maailmantalouden kehitykselle on euroaluetta koetteleva velkakriisi. Lisäksi maailmankaupan kasvu on hidastunut, joka iskee myös kehittyviin talouksiin ja kehitysmaihin.

- Elpyminen jatkuu, mutta heikentyneenä. Kehittyneissä talouksissa kasvu on nyt liian hidasta, jotta se laskisi selvästi työttömyyttä. Ja suurimmissa kehittyvissä talouksissa aiemmin vahvana pysynyt kasvu on myös hidastunut, sanoo IMF:n pääekonomisti Olivier Blanchard.

Blanchardin mukaan talousnäkymiä sumentaa nyt yleinen epävarmuus:

– Jos epävarmuutta pystyttäisiin hälventämään, toipuminen voisi hyvin olla vahvempaa kuin mitä nyt ennustetaan, hän sanoo.

Euroalue painuumiinukselle 2012

Taantumassa olevan euroalueen talous supistuu tänä vuonna 0,4 prosenttia. Ensi vuonna tapahtuu pientä elpymistä, mutta kasvu jää vaatimattomaan 0,2 prosenttiin, IMF arvioi.

Euroopan suurimman kansantalouden eli Saksan kasvu yltää sekä tänä että ensi vuonna vajaaseen prosenttiin. Espanjassa kansantuote supistuu ennusteen mukaan 1,5 prosenttia tänä vuonna ja lähes saman verran ensi vuonna. Italiassa pudotaan tänä vuonna yli kaksi prosenttia miinukselle. Ensi vuonna alamäki oikenee selvästi.

Kreikan talous romahtaa tänä vuonna 6,0 prosenttia ja ensi vuonnakin vielä 4,0 prosenttia, valuuttarahasto povaa,

Suomen talouden IMF ennakoi kasvavan tänä vuonna vaisut 0,2 prosenttia. Ensi vuonna kasvu piristyy 1,3 prosenttiin.

Yhdysvalloissa talous kasvaa maltillista vauhtia. Valuuttarahasto ennustaa maalle runsaan kahden prosentin kasvua sekä tänä että ensi vuonna. Kiinassa kasvu hidastuu selvästi ja painuu tänä vuonna hieman alle kahdeksaan prosenttiin viime vuoden runsaasta yhdeksästä prosentista. Ensi vuonna kasvu voimistuu IMF:n ennusteen mukaan taas 8,2 prosenttiin.

"EKP tehnytjo osansa"

Kansainvälisen valuuttarahaston mukaan sen tuore kasvuennuste nojaa kahteen oletukseen. Ensimmäinen on se, että Euroopan päättäjät onnistuvat toimillaan helpottamaan reunamaiden rahoitustilannetta. Euroopan keskuspankki EKP on tehnyt jo oman osansa, mutta nyt kansallisten päättäjien on aktivoitava pysyvä kriisirahasto eli Euroopan vakausmekanismi (EVM), valuuttarahasto tähdentää.

Toinen oletus on, että Yhdysvaltain päättäjät pidättäytyvät ensi vuoden alussa voimaan tulevista veronkorotuksista ja menoleikkauksista (niin sanottu fiscal cliff), jotka sisältyvät voimassaoleviin budjettilakeihin.

IMF peräänkuuluttaa euroalueelle lisää talouspoliittista yhdentymistä, johon kuuluu muun muassa pankkiunioni. Muuten rahoitusmarkkinoiden vakaantuminen voi jäädä tilapäiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?