Bensa lähestyy euroa litralta – päättäjät ryhtyivät toimiin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Bensa lähestyy euroa litralta – päättäjät ryhtyivät toimiin

Bensiinin hinnassa kipuraja tuntuu kulkevan eri maissa kovin eri kohdassa. Kaliforniassa bensiinin hinta lähestyy euroa litralta, mikä on saanut kuvernöörin ryhtymään epätavallisiin toimiin, vieläpä ilmanlaadun kustannuksella.

8.10.2012 20:47 | Päivitetty 8.10.2012 20:54

Kaliforniassa bensiinin hinta nousi maanantaina 4,668 dollariin gallonalta, eli noin 0,95 euroon litralta. Monelle kalifornialaiselle bensiini tuntuu jo käsittämättömän kalliilta, ja osavaltion hallinto on samaa mieltä.

– Bensiinin hinnat Kaliforniassa ovat nousseet korkeimmilleen koskaan, ja sillä on sietämättömät kustannukset kuluttajille ja pienyrityksille, kuvernööri Jerry Brown sanoi sunnuntaina tiedotteessaan.

Brown määräsi virkamiehet höllentämään vaatimuksia ilmanlaadulle. Seurauksena osavaltion jalostamoille annettiin eilen lupa siirtyä talvilaadun polttoaineisiin jo nyt. Normaalisti talvilaatuja ei saa Kaliforniassa myydä ennen lokakuun loppua.

Jalostamot pystyvät tuottamaan talvilaadun polttoaineita arviolta 8–10 prosenttia enemmän kuin kesälaatua, joten poikkeustoimien uskotaan laskevan hintoja. Talvilaatuun siirtyminen kuitenkin lisää savusumua erityisesti Kalifornian suurkaupunkialueilla.

Kalifornia on riippuvainen omista jalostamoistaan, koska suurin osa Yhdysvaltain öljyputkista ei ulotu sinne. Kalifornia myös vaatii asukkaitaan käyttämään puhtaampaa polttoainetta kuin muualla maassa, eivätkä jalostamot muualla pysty valmistamaan sitä.

Yhdysvaltain suurimman autojärjestön AAA:n mukaan bensiini oli Kaliforniassa maanantaina 22 prosenttia kalliimpaa kuin muualla Yhdysvalloissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?