Norja lisää menoja öljyrahastostaan ensi vuonna - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Norja käyttää 16,5 miljardia euroa öljyrahoja vajeiden paikkaamiseen

Norja aikoo käyttää ensi vuonna noin 16,5 miljardia euroa rahoja öljyrahastostaan vajeiden paikkaamiseen.

8.10.2012 11:56 | Päivitetty 8.10.2012 12:45

Norja aikoo lisätä menoja öljyrahastostaan ensi vuonna, mikä lisää paineita korkojaan laskeneen keskuspankin suuntaan.

Norja aikoo käyttää ensi vuonna 3,3 prosenttia noin 500 miljardin euron suuruisesta öljyrahastostaan vajeiden paikkaamiseksi. Tämän ansiosta budjetti saadaan suunnilleen tasapainoon.

Norjan keskuspankki on viestittänyt, että se aikoo nostaa korkojaan jo joulukuussa. Pankin on tasapainoiltava vahvistumaan pyrkivän kruunun ja ylikuumenemisen merkkejä osoittaneen asuntomarkkinan välillä. Keskuspankin pääjohtaja onkin kehottanut hallitusta tiukkaan taloudenpitoon.

Norjan keskuspankki muutti korkoa viimeksi maaliskuussa, jolloin sitä laskettiin 0,25 prosenttiyksikköä. Keskuspankki on laskenut korkoaan kaksi kertaa tänä vuonna hillitäkseen varallisuuden sisäänvirtausta kruunun muodostuessa turvasatamavaluutaksi. Koronlaskuilla on myös pyritty suojaamaan Norjan taloutta euroalueen aiheuttamilta paineilta.

Norjan valtiovarainministeriö arvioi nyt, että maan talous kasvaa tänä vuonna 3,7 prosenttia ja ensi vuonna 2,9 prosenttia. Vielä toukokuussa ennusteluvut olivat 2,75 prosenttia tänä vuonna ja 3,0 prosenttia ensi vuonna.

Norja on bruttokansantuotteella mitattuna maailman kolmanneksi rikkain maa.

(Oikaisu: Norja aikoo käyttää öljyrahastostaan valtion vajeiden paikkaamiseen ensi vuonna noin 16,5 miljardia euroa, eikä 500 miljardia euroa, kuten jutun otsikossa ja ingressissä alun perin kirjoitettiin. Taloussanomat pahoittelee virhettä.)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?