Myös perheeseen ja sosiaalisiin suhteisiin liittyvät unelmat ovat suomalaisille tärkeitä. Niiden rinnalla erityisesti työssäkäyvät ja lapsiperheet arvostavat työtä ja toimeentuloa.
– Talouteen liittyvät tekijät, eli omaisuus ja varallisuus – niiden kasvattaminen ei ole ykköstekijöitä. Sen sijaan tärkeää on työn ja toimeentulon merkitys. Se on aika tyypillistä talouden epävarmuuden lisääntyessä, OP-Pohjola-ryhmän yksityistalouksiin erikoistunut ekonomisti Maarit Lindström sanoi kyselyn tiedotustilaisuudessa.
– Pehmeät arvot nähdään tärkeiksi. Arjen unelmia pitävät yllä ulkomaan lomamatkat.
Viisikymmentä prosenttia pitää tärkeänä, että suunnitelmissa on lomamatka. Tärkeyslistalla kärjessä olivat myös auton hankinta ja asunnon korjaus.
– Tyypilliset elintasohankinnat, kuten veneen tai vapaa-ajan asunnon hankinta, eivät nouse kovin korkealla listauksissa, Lindström kertoi.
Avioeroon suojaudutaanharvoin riittävästi
Kotitalouksista 70 prosenttia piti oman tai perheenjäsenen sairastumisen aiheuttamiin taloudellisiin ongelmiin liittyvää varautumista tärkeänä, mutta silti vain noin 40 prosenttia oli käytännössä varautunut mielestään riittävästi.
– Materiaalisiin kohteisiin kohdistuviin vahinkotapahtumiin, autoon, asuntoon, kiinteistöön ja irtaimistoon, on hyvin turvattu, ihmisiin ja elämäntilanteisiin liittyviin tekijöihin huonommin.
Suurimmat erot oli avioerossa, perheenjäsenen kuolemantapauksessa, työttömyydessä ja eläkeajan toimeentulossa. kertoi OP-Pohjola, joka kerää tietoja omien vakuutustuotteidensa kehittämiseen.
Asumiskulut kasvoivatlähes puolella
Suomalaisen taloudellisen päätöksen tärkein asia liittyy asuntoon. Suomalaisista asuntolainaa on 41 prosentilla. Lapsiperheistä lainaa on 67 prosentilla. Kyselyssä 42 prosenttia kertoi asumiskustannusten osuuden nousseen ja 45 prosenttia sen pysyneen samana.
Omistusasunnossa asumiskustannuksiin menee kolmannes nettotuloista, vuokralla-asujilla osuus on 45 prosenttia. Keskimäärin osuus on 36 prosenttia nettotuloista. Pääkaupunkiseudulla kustannukset ovat nousseet koko maata enemmän eli 50 prosenttia.
Keskimäärin suomalaiset ovat melko tyytyväisiä asumiseensa, vaikkakin asumista pidetään liilan kalliina. Tyytyväisimpiä asujia ovat omistusasujat, omakotitaloasujat ja pikkukaupunkien asukkaat, tyytymättömimpiä kerrostaloasukkaat, nuoret ja pääkaupunkiseudun asukkaat.
Ruotsalaisesta asuntolainamallista, jossa maksettaisiin vain korot, mutta itse pääoma ei lyhene, suomalaiset eivät ole edelleenkään Lindströmin mukaan kiinnostuneet.