Euroalueen valtiovarainministerit kokoontuvat tänään - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EVM vihitään käyttöön – isoja päätöksiä ei heti luvassa?

Euroalueen valtiovarainministerit kokoontuvat tänään illalla Luxemburgiin kokoukseen. Asialistalla ovat muun muassa tilannekatsaukset velkakriisimaista.

Pyytääkö Espanjan pääministeri Mariano Rajoy tukipakettia EVM:ltä?

8.10.2012 8:50 | Päivitetty 8.10.2012 8:50

Valtiovarainministerien kokouksessa ovat esillä muun muassa Espanjan pankkitukiohjelma, pankkiunioni, Kreikan ja Portugalin tilanne ja keskipitkän ja pitkän aikavälin politiikkahaasteet.

Euroopan pysyvä vakausmekanismi eli EVM vihitään virallisesti käyttöön samassa kokouksessa. Suomen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) ei kuitenkaan osallistu kokoukseen. Hän perui matkansa sairastumisen vuoksi.

Huomenna Luxemburgissa vuorossa on koko EU:n valtiovarainministereiden kokous eli Ecofin-neuvosto, jossa käsitellään muun muassa rahoitusmarkkinaveroa.

Luxemburgin kokousten lisäksi Espanjan pääministeri Mariano Rajoy matkustaa neuvottelemaan Ranskan presidentin Francois Hollanden kanssa Pariisiin keskiviikkona ja tiistaina Saksan liittokansleri Angela Merkel tekee ensimmäisen vierailunsa Kreikkaan sitten kriisin alkamisen vuonna 2009.

– Näyttää selvältä, että Espanja tulee pyytämään tukipakettia EVM:ltä vain silloin, kun sen rahoituskulut ovat nousseet merkittävästi korkeammalle. Sitten kun ohjelma saadaan, pelkään että EVM-tuki tulee väärässä muodossa ja mahdollisesti ehkäisee toivotut markkinavaikutukset, sanoo pääekonomisti Erik Nielsen UniCreditista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?